Kokmeeuw

Kenmerken

Zijn snavel en poten zijn diep, donkerrood, kop en keel zijn donker chocoladebruin, vandaar soms ook de naam ‘kapmeeuw’. Ze hebben een smalle, witte oogring. Vanaf de hals verandert de kleur in wit. Die kleur loopt door in de onderdelen en de staart. Mantel en vleugeldekveren zijn zilvergrijs. Zijn slagpennen zijn ook wit, met een zwarte punt. In de winter is de onderkant van de vleugel donkerder. Voor de rest is deze meeuw geheel wit. In de winter wordt zelfs zijn kop wit, op een paar donkere plekjes in de oorstreek en voor het oog na. Zijn snavel en poten worden dan licht roodachtig. In de vlucht hebben ze een witte vleugelvoorrand waaraan ze duidelijk te herkennnen zijn. Ook vallen hun lange, spitse vleugels dan op. Tussen winter en zomer bezitten ze een overgangskleed met een ‘koptelefoontje’ of een ‘schimmelkop’, naar gelang het individu. Grote ca. 37 cm.

Biotoop

De kokmeeuw komt voor in het binnenland en aan de kust. Hij broed in rustig en ondiep water in kolonies.

Voorkomen

In Europa, en vooral in het binnenland, zijn ze de meest voorkomende meeuwensoort en daarmee ook de meest bekende. Kokmeeuwen zijn broedvogels aan voedselrijke binnenwateren van IJsland tot Kamtsjatka. De vogel verspreidt zich in de winter naar het Middellandse Zeegebied, de Rode Zee, Perzische Golf, kusten van India, China en Japan.

Voedsel

Dierlijk en plantaardig materiaal, kan zelfs door het trappelen op de grond pieren vangen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Laridae (Meeuwen)
Geslacht: Chroicocephalus
Soort: Chroicocephalus ridibundus

Onderwerpen #Black-headed Gull #Charadriiformes #Chroicocephalus #Common Black-headed Gull #Dankasirály #Gabbiano comune #Gavina vulgar #Gaviota Reidora #Guincho-comum #Hettemåke #Hettumáfur #Hættemåge #Kob #Kokmeeuw #Lachmöwe #Laridae #Meeuwen #Mewa śmieszka #Mouette rieuse #naerukajakas #naurulokki #Nederland #Noord Holland #Pescăruş râzător #Pulëbardha e zakonshme #Racek chechtavy #Rečni galeb #Riječni Galeb #Rudagalvis kiras #Skrattmås #steltloper #Steltloperachtigen #Swartkopmeeu #Καστανοκέφαλος Γλάρος #Мартин звичайний #Обичен (Езерски) галеб #Озерная чайка #Речна чайка #Чайка-рыбачка #Սովորական որոր #שחף אגמים #نورس أسود الرأس #ტბის თოლია #ራስ ጥቁር የባህር ጭላት #ユリカモメ #红嘴鸥