Brandgans

Kenmerken

De Brandgans is een middelgrote gans waarvan het verenkleed bestaand uit de kleuren zwart, wit en grijs. Lengte 58 tot 70 cm. Wit voorhoofd, zwarte streep van snavel tot oog, en een zwarte nek. De rug is donkergrijs met zwart/witte banden, de buikzijde is lichter van kleur. De Brandgans is een fraaie gans om te zien, de kleurschakeringen tussen wit en zwart leveren in vlucht een mooi beeld.

Biotoop

Nabij rivieren, meren en plassen, en komt ook voor op graslanden.

Voorkomen

Zomergast, broedvogels in Nederland stammen van in het verleden ingevoerde vogels af. Hun verspreidingsgebied is het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan, van de oostkust van Groenland tot Spitsbergen en het zuiden van Nova Zembla in moerassige gebieden in de nabijheid van de zee, in riviermondingen en op wadden. In de zomer broeden de vogels rond de poolcirkel, waar ze door de extreem lange daglengte bijna 24 uur per dag zicht hebben en zo in staat zijn hun eieren en kuikens te beschermen. Belangrijke predatoren, zoals poolvossen, hebben zo aanzienlijk minder kans om de brandganzen te bedreigen. Het wintergebied bevindt zich vooral aan de kusten van Ierland, de westkust van Schotland en de Noordzeekust van Duitsland en Nederland. Over het algemeen volgen deze dieren de zogenaamde vorstlijn en trekken ze met dit vorstgebied mee. Hiermee weten ze een aantal van hun natuurlijke vijanden te ontlopen.

Voedsel

Voornamelijk grassen, bladeren en in de winter ook zaden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Anseriformes (Eendvogels)
Familie: Anatidae (Eenden, ganzen en zwanen)
Geslacht: Branta (Zwarte ganzen)
Soort: Branta leucopsis

Onderwerpen #Ak yanaklı kaz #Anatidae #Anseriformes #Apácalúd #Baltaskruostė berniklė #Barnacla Cariblanca #Barnacle Goose #Belolična gos #Bernache nonnette #Berneska belolici #Bernikla białolica #Bramgås #Brandgans #Branta #Eendachtige #eendachtigen #eenden #eendvogels #Ganso-de-faces-brancas #ganzen #Gâsca călugăriță #Helsingi #Hvitkinngås #Nederland #Oca del galta blanca #Oca facciabianca #Paugoes #Polder Rosmalen #Valgepõsk-lagle #valkoposkihanhi #Vitkindad gås #Weißwangengans #Zwanen #Zwarte ganzen #Белашчокая казарка #Белобуза гъска #Белощекая казарка #Казарка білощока #カオジロガン #白颊黑雁