Helaas nog niet op de foto gekregen

Kenmerken

Adulte Parelduikers worden ca. 58-77cm in lengte met een spanwijdte van 100-130 cm. Hij wordt qua vorm een kleinere, slankere versie van de Ijsduiker genoemd. Parelduikers hebben een grijze kop, zwarte keel, witte buik en geruite zwart- witte mantel. Het verenkleed buiten broedseizoen is bruinig met witte kin en hals. Zijn snavel is grijs/witachtige en heeft de vorm van een dolk. In alle kleed-stadia's zijn aan iedere zijde een witte flank vlek zichtbaar welke de soort onderscheidt van alle andere duikers waaronder de anders bijna identieke Pacifische parelduiker.

Biotoop

Het biotoop bestaat uit grote gebieden van meren in combinatie met eilanden zoals de fjorden in Noorwegen.

Voorkomen

De Parelduiker broedt in Scandinavië en Rusland, en op eilanden in de Noord Europese meren. Hij migreert in de winter naar het zuiden en kan op zowel binnenwateren als aan de kust waargenomen worden.

Voedsel

Het voedsel bestaat uit vissen, die al duikend worden gevangen. Het zijn zeer goede duikers, die zeer diep kunnen gaan (50 meter en meer). De vogel kan vrij goed vliegen, maar opstijgen vanuit het water is een beetje problematisch. Vanaf het land lukt dat zelfs helemaal niet. Hij vliegt met uitgestoken nek. Hij leeft van vissen, insecten, schaaldieren en amfibieën.

Wetenschappelijk

Parelduiker,Black-throated loon,Gavia arctica
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Gaviiformes (Duikers)
Familie: Gaviidae (Duikers)
Geslacht: Gavia (Duikers)
Soort: Gavia arctica

Ondersoorten

G. a. arctica: Noordwestelijk en noordelijk-centraal Eurazië.
G. a. viridigularis: Noordoostelijk Siberië en westelijk Alaska.

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Onderwerpen #Arctic Loon #Black-throated Diver #Black-throated loon #Bûnte Seedûker #Calàbria agulla #Colimbo Artico #Crnogrli Plijenor lietuvių #Cufundar polar #Duiker #Duikers #Gavia #Gavia arctica #Gavia arctica arctica #Gavia arctica viridigularis #Gaviidae #Gaviiformes #Glitbrúsi #Järvekaur #Juodakaklis naras #Kara gerdanlı dalgıç #kuikka #Mobelha-árctica #Nori gushëzi #Nur czarnoszyi #Parelduiker #Plongeon arctique #polarni slapnik #Potáplice severni #Prachttaucher #Sarki búvár #Sortstrubet Lom #Storlom #Strolaga mezzana #Λαμπροβούτι #Гагара чорношия #Северен морски нуркач #Черногуш гмуркач #Чернозобая гагара #Чорнаваллёвы гагач #Սևախածի սուզահավ #צוללן שחור-גרון #غماس أسود الزور #შავყელა ღორიხვა #オオハム #黑喉潜鸟