Zanglijster

Kenmerken

De Zanglijster is ca 20-23 cm in de lengte. De geslachten zijn gelijk, met een duidelijk bruine rug en netjes zwart-gevlekte creme gele borst en lichte onderkant. De ondervleugel is warm geel, de snavel is geelachtig en de poten zijn roze.

Biotoop

De Zanglijster nestelt meestal in een bos waar een goede ondergroei is van lage vegetatie, en in de nabijheid van open gebieden. In West-Europa broedt hij ook in tuinen en parken. In Nederland kan hij zelfs in de tuin broeden mits de omstandigheden goed zijn. Hij zal dan elke dag zijn liedje ten gehoor brengen.

Voorkomen

De Zanglijster broedt in grote delen van Eurazië. Het zijn gedeeltelijk trekvogels waarvan veel vogels overwinteren in Zuid- Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten, maar is ook ingevoerd in Nieuw-Zeeland en Australië. Hoewel het niet met uitsterven bedreigde vogels zijn, zijn er ernstige afnames van populaties in delen van Europa, mogelijk als gevolg van veranderingen in de landbouwmethoden en jacht.

Voedsel

De Zanglijster is een omnivoor, hij eet een breed scala van ongewervelde dieren, vooral regenwormen en slakken, evenals zacht fruit en bessen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Turdidae (Lijsters)
Geslacht: Turdus
Soort: Turdus philomelos

Ondersoorten

T.p. philomelos: Europa (behalve het westen), noordelijk Turkije, de Kaukasus en noordelijk Iran.
T.p. hebridensis: de buitenste Hebriden, Skye, westelijk Schotland en westelijk Ierland.
T.p. clarkei: westelijk Europa.
T.p. nataliae: westelijk en centraal Siberië.

Onderwerpen #(Κοινή) Τσίχλα #Bûnte Lyster #Cikovt #Drozd Cikelj #drozd pjevač #Drozd śpiewak #Drozd zpevny #Dziedātājstrazds #Énekes rigó #Grive musicienne #Laulurästas #lijster #lijsters #Maashorst #mačiņš #Måltrost #Nederland #Öter ardıç #Passeriformes #Sangdrossel #Singdrossel #Song Thrush #Söngþröstur #Strazdas giesmininkas #Sturz cântător #Taltrast #Tord comú #Tordo bottaccio #Tordo común #Tordo-comum #Turdidae #Turdus #Tusha këngëtare #Zanglijster #zangvogel #Zangvogels #Zorzal Común #Дрізд співочий #Дрозд пејач #Дрозд-спявун #Певчий дрозд #Поен дрозд #Երգող կեռնեխ #קכלי רונן #توکای باغی #سمنة مغردة #ウタツグミ #欧歌鸫