Waterral

Kenmerken

De Waterral wordt ongeveer 22 tot 28 cm groot. Een prachtige soort welke je meer hoort dan ziet. Hij leeft een verborgen leven tussen het riet. Kenmerkend is zijn lange oranje snavel, de bruin met donker gestreepte bovenzijde en zijn grijsblauwe kop en borst. De buik is voorzien van licht en donker gevlekte veren. Wanneer zijn staart de lucht in staat, is zijn witte spiegel goed te zien.

Biotoop

Zoals omschreven leeft de Waterral in rietgebieden, maar ook in moerasgebieden en oeverbegroeiing van meren, rivieren en vijvers. Vaak hoor je gekrijs uit het riet komen wat zijn aanwezigheid aangeeft. Het fotograferen van deze vogel is vrij moeilijk aangezien ze weinig uit het riet komen.  Een kwestie van veel observeren dus!

Voorkomen

De Waterral komt bijna in heel Europa voor, maar ook in delen van Rusland, Polen en Finland, echter zullen ze hier na het broedseizoen naar het zuiden trekken.

Voedsel

De Waterral heeft een eigen territoria waarin hij foerageert. Hij leeft van waterinsecten, amfibieën en vis.  In de winterperiode wordt ook regelmatig plantaardig materiaal gegeten.

Wetenschappelijk

Stam:  Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Gruiformes (Kraanvogelachtigen)
Familie: Rallidae (Rallen)
Geslacht: Rallus
Soort: Rallus aquaticus

Onderwerpen #(Ευρωπαϊκή) Νεροκοτσέλα #barski petlovan #Cârstel de baltă #Chrástal vodni #Dumbracālis #Erp #Frango-d’água #Gjeli i ujit #Gruiformes #Guvat #Ilgasnapė vištelė #Keldusvín #Kokošica #Kraanvogelachtige #Kraanvogelachtigen #luhtakana #Mokož #Nederland #Porciglione #Râle d'eau #Rallen #Rallidae #Rallus #Rascló #Rascón #Rascón Europeo #Rooruik #Sukılavuzu #Vandrikse #Vannrikse #Vattenrall #Wasserralle #Water Rail #Waterral #Wetterhintsje #Wodnik #Zouweboezem #Блатна (Барска) кокошка #Крещалец #Пастушок #Ջրահովվիկ #רלית #مرعة الماء #یلوه آبی #ლაინა #クイナ #西方秧鸡