Kenmerken
De Visdief is een slanke vogel met zwarte kopkap en diep gevorkte staart. De snavel is oranjerood met een zwarte punt, de poten zijn rood. Bovenvleugels en rug zijn grijs. Buitenste 4 tot 6 handpennen zijn donkerder dan rest van bovenvleugel, donkere ruit vormend. Punten aan onderzijde van handpennen zijn donkergrijs, met een beetje slordige rand. Er zijn een aantal soortgelijke waaronder de Noordse Stern. Deze kan onderscheiden worden door de kleur van zijn snavel welke geheel rood is in het broedseizoen en hij mist de grijze bovenzijde op de vleugels.
Biotoop
Komt voor nabij water (zoet en zout), hij broedt normaliter in grote kolonies. De Visdief broedt anders dan zijn familieleden in meerdere biotopen, vaak op oppervlakten met weinig begroeiing met in begrip van stranden, eilanden en platte daken met kiezels.
Voorkomen
De Visdief migreert na hun broedseizoen richting de tropische en subtropische gebieden. In Nederland is het een zomergast
Voedsel
De Visdief vangt zijn prooi door te duiken in het water. Zijn voedsel bestaat afhankelijk van het gebied uit vis en kreeftachtigen maar ook schaaldieren en ander ongewervelde prooien.
Wetenschappelijk
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Sternidae (Sterns)
Geslacht: Sterna
Soort: Sterna hirundo
Ondersoorten
S. h. hirundo: Europa, Noord- Afrika, Azië het oosten naar het westen van Siberië en Kazachstan, en Noord Amerika
S. h. minussensis: Baikalmeer het oosten naar het noorden van Mongolië en het zuiden van Tibet
S. h. longipennis: Centraal Siberië naar China (ook in Alaska)
S. h. tibetana: Himalaya naar het zuiden van Mongolië en China