Oeverzwaluw

Kenmerken

De 12 cm lange Oeverzwaluw is bruin van boven, wit van onder met een smalle bruine band op de borst. De snavel is zwart, de poten bruin. Zijn bruine rug, witte keel, het kleine formaat en de snelle schokkerige vlucht onderscheidt hem van andere zwaluwen, zoals bijvoorbeeld de Huiszwaluw (Delichon urbicum), de Klifzwaluw (petrochelidon pyrrhonota) of andere soorten van Riparia.

Biotoop

De Oeverzwaluw leeft in het algemeen in de buurt van water, zoals rivieren, meren of zelfs de oceaan. Ze broedden in kolonies in oeverwanden of bergen van zand/grind. De Oeverzwaluw is vaak de eerste migrerende zwaluw die arriveert (eind maart/begin april) en zijn vaak eind september al weer naar hun winterverblijf vertrokken.

Voorkomen

De Oeverzwaluw migreert tussen de seizoenen. In het broedseizoen vind je hem in vrijwel heel Europa en de mediterrane landen, een deel van Noord-Azië en ook Noord-Amerika. Hij overwintert in oostelijk en zuidelijk Afrika, Zuid-Amerika en Zuid-Azië.

Voedsel

Zijn voedsel bestaat uit kleine insecten, vooral muggen en andere vliegen waarvan hun eerste levensfase in het water begint.

Wetenschappelijk

Oeverzwaluw,Sand Martin,Riparia riparia
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Hirundinidae (Zwaluwen)
Geslacht: Riparia (Oeverzwaluwen)
Soort: Riparia riparia

Ondersoorten

R.r. riparia: Noord-Amerika, van Europa tot Centraal-Azië.
R.r. innominata: zuidoostelijk Kazachstan.R. r. taczanowskii: van zuidelijk Siberië en centraal Mongolië tot oostelijk Siberië.
R.r. ijimae: Sachalin, de Koerilen en Japan.
R.r. shelleyi: Egypte.
R.r. eilata: zuidwestelijk Azië.

Onderwerpen #Andoriña das barreiras #Andorinha-das-barreiras #Avión Zapador #Backsvala #Bakkasvala #Bank Swallow #Breguljka #Bregunica #Brehule ricni #Brzegówka #Dallëndyshe e lummit #Digesvale #Europese oewerswael #Hirondelle de rivage #Hirundinidae #Ierdswel #Kaldapääsuke #Krastu čurkste #Kum kırlangıcı #lasta bregunica #Lăstun de mal #Oeverzwaluw #Oeverzwaluwen #Oreneta de ribera #Partifecske #Passeriformes #R. r. dolgushini #R. r. eilata #R. r. ijimae #R. r. innominata #R. r. kolymensis #R. r. riparia #R. r. shelleyi #R. r. taczanowskii #Riparia #Riparia riparia #Sand Martin #Sandsvale #Topino #törmäpääsky #Uferschwalbe #Urvinė kregždė #Zangvogels #Zwaluwen #Οχθοχελίδονο #Береговая ласточка #Брегова лястовица #Ластівка берегова #Ластаўка-зямлянка #Песочна (Брегова) ластовица #Առափնյա ծիծեռնակ #כוכית גדות #خطاف الشواطيء #چلچله رودخانه‌ای #นกนางแอ่นทรายสร้อยคอดำ #ショウドウツバメ #崖沙燕