Prooi overdracht ijsvogels

Kenmerken

De Ijsvogel is een klein vogeltje met een klein staartje, korte nek, en kort afgeronde vleugels. Met zijn glanzend blauwgroene rug, kruin en vleugels en blauwe staart en stuit, met witte halsvlek en keel en een warm oranjebruine buik en wang is deze vogel onmiskenbaar. De poten zijn oranjerood van kleur. De geslachten zijn enkel te onderscheiden aan de kleur van de basis van de ondersnavel, die bij het vrouwtje rood is en bij het mannetje net zo zwart als de rest van de snavel. De grote is tussen de 15 en 20 cm.

Biotoop

Beekjes, riviertjes en plassen. Het water moet helder zijn, en er dient voldoende vis aanwezig te zijn. De ijsvogel prefereert zit plaatsen boven het water. Om te kunnen broeden graaft deze een hol in een oeverrand of in het zand tussen de wortels van een omgevallen boom. De Ijsvogel duikt in het water vanaf een zitplaats of biddend vanuit de lucht om vis e.d. te vangen.

Voorkomen

De Ijsvogel komt voor in een groot deel van Europa, behalve het grootste deel van Scandinavië en Schotland, in Azië ten zuiden van Siberië tot Japan en de Salomonseilanden, en lokaal in Noordwest Afrika. In Nederland zijn de aantallen afhankelijk van de mate van strengheid van de winters. Bij strenge winters sterven veel vogels door de honger door het dichtvriezen van hun visgebieden. Ze broeden meerdere malen waardoor hun aantallen weer snel stijgen na enkele zachte winters.

Voedsel

Zoetwatervis en waterinsecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Coraciiformes (Scharrelaarvogels)
Familie: Alcedinidae (IJsvogels)
Geslacht: Alcedo
Soort: Alcedo atthis

Ondersoorten

A.a. atthis - Middellandse Zeegebied, Syrië en het Arabisch Schiereiland
A.a. bengalensis - Noord-India tot Filipijnen en Grote Soenda-eilanden
A.a. floresiana - Bali
A.a. ispida - Europa
A.a. ispidoides - Celebes, Bismarck-archipel
A.a. japonica - Japan, Taiwan, Sachalin
A.a. salomonensis - Salomonseilanden
A.a. taprobana - Zuid-India en Sri Lanka

Onderwerpen #(Ευρωπαϊκή) Αλκυόνη #Alcedinidae #Alcedo #Bilbili peshkatar #Blauet #Bláþyrill #Common Kingfisher #Coraciiformes #Eisvogel #Guarda-rios-comum #Iisfûgel #ijsvogel #Ijsvogels #Isfugl #Jäälind #Jégmadár #Kungsfiskare #kuningaskalastaja #Lednácek ricni #Martín Pescador Común #Martin pescatore #Martin-pêcheur d'Europe #Nederland #Pescăraş albastru #Picapeixe #Scharrelaars #Scharrelaarvogels #Sint Oedenrode #Tulžys #vodomar #Vodomec #Yalıçapkını #Zimorodek zwyczajny #Zivju dzenītis #Звычайны зімародак #Обикновено земеродно рибарче #Обыкновенный зимородок #Рибалочка #Рибарче #Երկնագույն ալկիոն #שלדג גמדי #صياد السمك رفراف #ماهی‌خورک کوچک #นกกะเต็นน้อยธรรมดา #ალკუნი #カワセミ #普通翠鸟