Eleonora’s valk

Kenmerken

De Eleonora's valk wordt ca. 40 cm groot en heeft een spanwijdte van tussen de 85 tot 105 cm. Er zijn twee vormen, een lichte en een donkere vorm waarbij de lichte vorm drie keer zoveel voor als de donkere vorm. De lichte vorm doet denken aan de Boomvalk. Beide vormen zijn donker op de rug en staart en hebben roodbruine poten. De lichte vorm heeft een donkere kruin die net als bij de slecht- en de boomvalk in twee golfjes naar zijn witte keel afloopt. Hij verschilt van de boomvalk door zijn roodbruine borst en buik, terwijl de boomvalk alleen een roodbruine broek aan heeft. De donkere vorm is geheel bruinzwart, Alleen de slagpennen zijn van onder gezien iets lichter.

Biotoop

Deze soort nestelt in kolonies op kliffen aan de kust.

Voorkomen

Hij broedt op de eilanden in de Middellandse Zee, met name de Griekse eilanden (waar tweederde van deze soort broedt), maar ook op de Canarische eilanden, Ibiza, Italië, Kroatië, Marokko en Algerije. Tilos Park is het broedgebied voor tien procent van deze soort (ca. 650 paren).

Voedsel

De Eleonora's valk jaagt op grote insecten, zoals libellen, die worden gegeten tijdens de vlucht. Deze soort broed later in het jaar dan andere vogels (late zomer) want hij is een specialist in het jagen op migrerende vogels die de mediterrane eilanden op tijdens de trek passeren. Hij vangt de kleine vogels op snelheid en met acrobatische vaardigheden in vlucht. De vogels besteden veel tijd aan het jagen langs de kustlijn op vermoeide migranten. Deze valkensoort is uniek omdat het een van de weinige soorten is die in de vroege herfst broedt en haar kuikens voedt met trekvogels. Het is ook een van de weinige valken soorten die in kolonies broedt.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Falconiformes
Familie: Falconidae (Valkachtigen)
Geslacht: Falco
Soort:Falco eleonorae

Onderwerpen #Ada doğanı #Cyprus 2014 #Eleonora's falcon #Eleonora's valk #Eleonóra-sólyom #Eleonorafalk #Eleonoras piekūns #Eleonoravalk #Eleonorenfalke #Eleonoros sakalas #Eyfálki #Falcão-da-rainha #falco #Falcó de la reina #Falco della regina #Falco eleonorae #Falcón da raíña #falconidae #falconiformes #Faucon d'Éléonore #Halcón de Eleonora #mrki soko #Ostriz jizni #Skifteri mbretëror #Şoim mediteranean #Sokół skalny #Sredozemski sokol #vahemere pistrik #välimerenhaukka #valk #Valkachtigen #Μαυροπετρίτης #сокол Елеонори #Сокол Элеоноры #Средиземноморски сокол #Средоземноморски (Скалест) сокол #בז חופים #صقر اليونورا #ኤሊዮኖራ ሲላ #エレオノラハヤブサ #艾氏隼