Cyprustapuit

Kenmerken

De Cyprustapuit een tapuit soort welke ca. 15cm groot wordt. Van origine werd deze soort behandeld als ondersoort van de Bonte tapuit, echter door zijn karakteristiek afwijkende kenmerken wordt hij sinds 1982 als aparte soort beschouwd. Deze tapuit komt in het veld over als een compacte vogel met korte vleugels en grote kop. Hij heeft een zwarte mantel, keel en wangen en een witte pet met en wat donkerdere kruin. De borst is beige, de buik licht van kleur. Ten op zichte van de Bonte tapuit heeft de Cyprustapuit kortere vleugels, minder wit van stuit naar staart, iets minder wit op het achterhoofd en de borst/buik delen zien dieper gelig gekleurd. De staart is wit en heeft een zwarte eindband in T-vorm naar de stuit.

Biotoop

De Cyprustapuit broedt in stenige graslanden met bossen. Je komt ze in Cyprus eigenlijk overal tegen. Vaak zingen ze vanuit de boomtoppen en kan zwevend afdalen naar de grond.

Voorkomen

Deze vogel is endemisch op Cyprus maar migreert voor de winter naar Zuid Soedan en Ethiopië.

Voedsel

De Cyprustapuit is zoals alle vliegenvangers een insecteneter.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Muscicapidae (Vliegenvangers)
Onderfamilie: Saxicolinae (voorheen: kleine lijsterachtigen)
Geslacht: Oenanthe
Soort: Oenanthe cypriaca

Onderwerpen #bělořit kyperský #białorzytka cypryjska #Chasco de Chipre #Ciprski kupčar #Ciprusi hantmadár #Còlit de Xipre #Collalba Chipriota #Cypernstenpikker #Cypernstenskvätta #Cyprus 2014 #Cyprus Pied Wheatear #Cyprus Wheatear #Cyprustapuit #Kıbrıs kuyrukkakanı #Kipras čakstīte #Kiprinis kūltupys #küprose kivitäks #kyproksentasku #Kyprossteinskvett #Kýpurdepill #Monachella di Cipro #Muscicapidae #oenanthe #Oenanthe cypriaca #Passeriformes #saxicolinae #Traquet de Chypre #Vliegenvanger #Vliegenvangers #zangvogel #Zangvogels #Zypernsteinschmätzer #Кипрская каменкa #סלעית קפריסאית #أبلق أبقع قبرصي #キプロスサバクヒタキ #塞浦路斯鵖