Cyprusgrasmus

Kenmerken

De Cyprusgrasmus is een fraaie Grasmus soort die op Cyprus broedt. Het is een grijszwarte vogel welke erg veel lijkt op de Kleine Zwartkop echter is hij op de lichte delen donker gevlekt. Het mannetje heeft een zwarte kop, oog met kleine rood-witte oogring (minder aanwezig als bij de Kleine Zwartkop), grijze vleugels en een witgrijze borst met donkere vlekken. Het vrouwtje is hetzelfde maar wat valer van kleur en is lastig te onderscheiden van verwante soorten. Haar meest opvallende kenmerk zijn de donkergrijs gevlekte onderstaart-dekveren, die bij alle andere soorten egaal grijs of wit zijn. De Cyprusgrasmus is volop aanwezig op Cyprus maar moet in zijn biotoop concurreren met de Kleine Zwartkop die hierbij altijd aan het kortste eind trekt. Door mede de toenemende bebouwing zal dit in de toekomst een probleem gaan vormen voor deze endemische soort.

Biotoop

Het leefgebied waarin deze vogel broedt is vrij open, droog terrein met dichte doornstruiken. Je treft ze aan in de lagere gedeeltes van Cyprus, met name aan de kust.

Voorkomen

De Cyprusgrasmus is endemisch op Cyprus maar migreert voor de winter naar Israël, Jordan en Egypte.

Voedsel

Hij leeft van insecten maar eet zo nu en dan ook bessen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Sylviidae (Zangers)
Geslacht: Sylvia
Soort: Sylvia melanothorax

Onderwerpen #Bigia di Cipro #Ciprska penica #Ciprusi poszáta #Curruca de Cyprus #Cypernsångare #Cypernsanger #Cyprus 2014 #Cyprus warbler #Cyprusgrasmus #Fauvette de Chypre #Kıbrıs ötleğeni #Kipras ķauķis #küprose põõsalind #kyproksenkerttu #Kyprossanger #Kýpursöngvari #Passeriformes #pěnice kyperská #pokrzewka cypryjska #Raibakrūtė devynbalsė #Schuppengrasmücke #sylvia #Sylvia melanothorax #sylviidae #Tallarol de Xipre #Toutinegra de Chipre #Zanger #Zangers #zangvogel #Zangvogels #Кипрская славка #סבכי קפריסאי #هازجة سوداء الرقبة دخلة قبرص #キプロスムシクイ #塞浦路斯林莺