Boomkruiper

Kenmerken

Alle Boomkruipers zijn gelijkwaardig in verschijning. Het zijn kleine vogels met een gestreepte en gevlekte bruine bovendelen. Boven het oog is een lichte streep aanwezig. Ze hebben een witachtige buik, een lang gekromde snavel, en lange stijve staartveren die steun verlenen als ze kruipen tegen de boomstammen op zoek naar insecten. De Boomkruiper wordt 12,5 cm groot. De geslachten zijn gelijk.

Biotoop

Bossen, parken, grote tuinen met oude loofbomen. Al kruipend over de boomstammen foerageert hij naar insecten. Hij beweegt zich alleen omhoog, niet omlaag.

Voorkomen

Het leefgebied van de Boomkruiper strekt zich uit over de gematigde zones van Midden- en Zuid-Europa en een stukje Noord-Afrika en Turkije.

Voedsel

De boomkruiper klimt met kleine sprongetjes in een spiraalvormige bewegingslijn langs boomstammen omhoog en zoekt daarbij met zijn daarvoor zeer geschikte snavel in de boombast naar insecten en spinnen.

Wetenschappelijk

Boomkruiper - Short-toed Treecreeper
Stam: Chordata (chordadieren)
Klasse: Aves (vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Certhiidae (Boomkruipers)
Geslacht: Certhia
Soort: Certhia brachydactyla

Ondersoorten

C. b. megarhynchos: westelijk Europa.
C. b. brachydactyla: zuidelijk Europa:

[nggallery id=28]

C. b. mauritanica: noordwestelijk Afrika.
C. b. dorotheae: zuidelijk Griekenland, Kreta en Cyprus:

[nggallery id=596]

C. b. stresemanni: Turkije.
C. b. rossocaucasica: de noordwestelijke Kaukasus.

Onderwerpen #aedporr #Agateador Europeo #Bahçe tırmaşıkkuşu #Beamkrûper #Boomkruiper #Boomkruipers #Cerhiidae #Certhia #Cojoaică cu degete scurte #Cyprus 2014 #etelänpuukiipijä #Gartenbaumläufer #Garðfeti #Grimpereau des jardins #Kortklotrekryper #Korttået Træløber #Kratkoprsti plezalček #Maashorst #Passeriformes #Pełzacz ogrodowy #Rampichino #Raspinell comú #Rövidkarmú fakusz #Rrotuluesi gishtshkurtër #Short-toed Treecreeper #Sodinis liputis #soupálek krátkoprsty #Trädgårdsträdkrypare #Trepadeira-comum #zangvogel #Καμποδεντροβάτης #Градинска дърволазка #Караткапальцы паўзунок #Короткопалая пищуха #Краткопрст (Градинарски) лазач #Կարճամատ ծվծվիկ #متسلق الشجر قصير الأصابع #タンシキバシリ #短趾旋木雀