Grote Barmsijs

Kenmerken

De Grote barmsijs (groter en valer als de Kleine barmsijs) is een klein bruingrijze vinkensoort met donkere strepen en een heldere rode vlek op zijn voorhoofd. Hij heeft een zwart sikje en twee opvallend bleke strepen op de vleugels (bij de Kleine barmsijs zijn deze meer gelig van kleur). In het broedseizoen hebben de mannetjes een opvallend rode borst.  Bij de Kleine barmsijs is dit veel minder, maar meer bruiner vergelijkbaar met de Witstuitbarmsijs. De volwassenen worden tussen de 11,5 en 14 cm groot. De stuit is gestreept en evenens de vleugels zijn zwaar donker gestreept. Hij heeft zwarte poten en een donker-getipt geelachtige snavel.

Biotoop

Het biotoop van de Grote barmsijs zijn boreale bossen van dennen, sparren en lariksen.

Voorkomen

De Grote Barmsijs (Acanthis flammea) is een soort uit de vinken familie. Ze broeden iets zuidelijker dan de Witstuitbarmsijs maar ook in biotopen met bosjes en/of struiken. De Grote barmsijs broedt over de noordelijke delen van Noord-Amerika en Eurazië. Er is ook een IJslandse ondersoort, de IJslandse barmsijs (A. f. Islandica), en een ondersoort welke broedt in Groenland en op Baffin Island genaamd de Groenlandse Barmsijs (A. f. Rostrata). Alle ondersoorten migreren zuiden in Canada, noordelijke Verenigde Staten, of Eurasia. Deze vogels zijn opmerkelijk bestand tegen lage temperaturen! Migratie bewegingen worden vooral gedreven door de beschikbaarheid van voedsel.

Voedsel

Hij voedt zich voornamelijk met zaden, voornamelijk berken en elzen zaad in de winter.

Wetenschappelijk

Grote barmsijs, Mealy Redpoll, Carduelis flammea flammea
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Fringillidae (Vinkachtigen)
Geslacht: Acanthis (Barmsijzen)
Soort: Carduelis flammea
Ondersoort: Carduelis flammea flammea

Ondersoorten

Kleine barmsijs A. f. cabaret: van Brittannië tot centraal Europa.
Grote barmsijs A. f. flammea: noordelijk Europa, Siberië, Alaska en Canada.
Groenlandse barmsijs A. f. rostrata: noordoostelijk Canada, Groenland.
Ijslandse barmsijs A. f. Islandica: Ijsland

Onderwerpen #Acanthis #Barmsijs #Barmsijzen #Birkenzeisig #Brezovček #Brunsiska #Carduelis flammea #Carduelis flammea flammea #čečetka zimní #Common Redpoll #Czeczotka brązowa #Czeczotka zwyczajna #dadzis #Fringilidae #Gråsisik #Gråsiska #Gråsisken #Grote barmsijs #Liñaceiro paponegro #Mealy redpoll #Organetto #Paprastasis čimčiakas #Pardillo sicerín #Passerell golanegre #Passeriformes #Pintarroxo-de-queixo-preto #Sizerin flammé #Stienbarmke spec. #Urpiainen #Urvalind #vinkachtige #vinkachtigen #zangvogel #Zangvogels #Zsezse #Zweden 2013 #Чечётка #ベニヒワ