Rosse Waaierstaart

Kenmerken

De Rosse waaierstaart wordt ongeveer 16 cm groot. Bovendelen grijs tot bruin, Hij heeft een witte wenkbrauwstreep, en een donkere oogstreep. De onderzijde is wit. Kenmerkend is de lange, roodbruine staart met zwarte en witte punten, die vaak wordt met open gespreide veren wordt opgezet. De vogel zit vaak boven op een struik of steen te zingen.

Biotoop

De Rosse waaierstaart leeft nabij open zandige terreinen met dichte vegetaties, eventueel aangevuld met rots en steen partijen. Een goede plek om deze vogels te kunnen zien is het op het Griekse eiland Lesbos.

Voorkomen

Het is een gedeeltelijke migrant die vanuit de broedgebieden rond de Middellandse Zee naar Oost Afrika en India trekt.

Voedsel

De Rosse waaierstaart leeft van insecten, bessen, zaden en kleine amfibieën zoals hagedissen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes
Familie: Muscicapidae
Geslacht: Cercotrichas
Soort: Cercotrichas galactotes

Ondersoorten

C.g. galactotes: Iberisch schiereiland, Noord-Afrika, Israël en ZW-Syrië
C.g. syriaca: Balkan tot W-Turkije, W-Syrië en Libanon
C.g. familiaris: ZO-Turkije, Irak, NO-Arabië tot Kazachstan, O-Afghanistan en W-Pakistan
C.g. minor: Senegal en Gambia tot N-Somalië
C.g. hamertoni: O-Somalië

Onderwerpen #Agrobate roux #Alzacola Rojizo #Çalı bülbülü #Cercotrichas #Coadreta #drozdówka rdzawa #dugorepa grmuša #Heckensänger #Hekkskvett #Lesbos 2009 #Mejačica #Muscicapidae #Passeriformes #pěvec ryšavý #Rosse Waaierstaart #Rousinol do mato #Rudastes strazdīgala #Rufous Bush Chat #Rufous-tailed Scrub Robin #ruostepyrstö #Rusvoji krūmyninė liepsnelė #Solitário #Trädnäktergal #Trænattergal #Tüskebujkáló #Usignolo d'Africa #võsaööbik #Κουφαηδόνι #Соловейко рудохвостий* #Трнарче #Трънковче #Тугайный соловей #Շիկապոչ սոխակ #חמרייה #أبو حناء الأحراش أحمر #دم‌چتری #オタテヤブコマドリ #棕薮鸲