Roodkeelpieper

Kenmerken

De Roodkeelpieper wordt ongeveer 15 cm groot. Hij heeft bruine bovendelen en lichte onderdelen met donkere bestreping. Hij heeft op de rug twee parallel lopende lijnen, licht van kleur, als onderscheidt ten opzichte van een graspieper.  De kop, keel en deel van de borst zijn rood van kleur. De poten zijn grijs tot roze.

Biotoop

De Roodkeelpieper broedt nabij meren, moerassen en oevers. Tijdens de trek en in de winter is hij te vinden op weilanden, vochtige vlaktes en braakliggende terreinen.

Voorkomen

Ze broeden in de Noord-Europese landen, tot in het oosten van Rusland en overwinteren in Afrika.

Voedsel

Roodkeelpiepers vinden hun voedsel voornamelijk in vochtige graslanden, akkers en andere open plekken. Ze eten hoofdzakelijk insecten maar ook slakken en zaden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Motacillidae (Piepers en kwikstaarten)
Geslacht: Anthus
Soort: Anthus cervinus

Onderwerpen #anthus #Bisbita Gorgirrojo #Drenja gushëkuqe #Fâsă roțiatică #Kızıl gerdanlı incirkuşu #kwikstaarten #lapinkirvinen #Lappiplerke #Lesbos 2009 #Lesbos 2014 #Linduska rudokrká #Motacillidae #Passeriformes #Petinha-de-garganta-ruiva #Pica de gorxa rubia #Pieper #piepers #Pipit à gorge rousse #Pispola golarossa #Piula gola-roja #Rdečegrla cipa #Readkielpiper #Red-throated Pipit #riđogrla trepteljka #Rödstrupig piplärka #Roodkeelpieper #Rooikeelkoester #Rotkehlpieper #Rozsdástorkú pityer #Rudagurklis kalviukas #Rusogrla trepteljka #Rødstrubet Piber #Świergotek rdzawogardły #Torftittlingur #Tundrakiur e. punakurk-kiur #zangvogel #Zangvogels #Κοκκινοκελάδα #Краснозобый конек #Червеногуша бъбрица #Чырвонаваллёвы свірстун #Щеврик червоногрудий #Կարմրախածի ձիուկ #פפיון אדום גרון #أبو تمرة أحمر الزور حمراء الزور #پیپت گلوسرخ #ムネアカタヒバリ #红喉鹨