Bonte kraai

Kenmerken

Met uitzondering van de kop, de keel, vleugels, staart en dij veren, die zwart en meestal glanzend zijn, is het verenkleed van de Bonte Kraai asgrijs. De snavel en poten zijn zwart; de iris donkerbruin. Het mannetje is de grotere vogel, anders wordt de seksen zijn gelijk. De vlucht is traag en zwaar en meestal recht. De lengte varieert 48-52 cm. De uitgekomen juvenielen zijn veel zwarter dan de ouders. Juveniele hebben een doffer verenkleed met blauwe of grijzige ogen en aanvankelijk een rode mond.

Biotoop

Deze Kraai broedt in cultuurlandschappen, moeras- en heidegebieden. Tevens komt hij ook voor in tuinen, parken en dorpen.

Voorkomen

De Bonte Kraai broedt in Noord-en Oost-Europa, en nauw verwante vormen bewonen Zuid-Europa en West-Azië. Waar zijn gamma overlapt met de Zwarte Kraai, zoals in het noorden van Groot-Brittannië, Duitsland, Denemarken, Noord-Italië en Siberië, zijn vruchtbare hybriden ontstaan. Echter, de hybriden zijn minder goed aangepast dan raszuivere vogels, en dit is een van de redenen dat dit soort werd afgesplitst van de Zwarte Kraai.  Er zijn een aantal gebieden, zoals Iran en Centraal-Rusland, waar weinig of geen kruising optreedt. De meeste vogels zijn standvogels echter kunnen noordelijke vogels tijdens de winter naar kustgebieden trekken.

Voedsel

De Bonte Kraai is een omnivoor, met een dieet vergelijkbaar met die van de zwarte kraai, en is een constante aaseter. Op kustkliffen steelt hij de eieren van meeuwen, aalscholvers en andere vogels terwijl de eigenaars afwezig zijn. Hij voedt zich ook met kleine zoogdieren, kladjes, kleinere vogels en aas. De Bonte Kraai heeft de gewoonte van het verbergen van voedsel, vooral vlees of noten, in plaatsen zoals dakgoten, bloempotten of in de aarde onder struiken, om later te op te eten.

Wetenschappelijk

Bonte Kraai,Hooded Crow,Corvus cornix
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Corvidae (Kraaiachtigen)
Geslacht: Corvus (Kraaien)
Soort: Corvus cornix

Ondersoorten

C.c. cornix: noordelijk en oostelijk Europa.
C.c. sharpii: van de Balkan tot westelijk Siberië, centraal Azië en noordelijk Iran.
C.c. pallescens: van Turkije en Irak tot Egypte.
C.c. capellanus: van oostelijk Irak tot zuidwestelijk Iran.

Onderwerpen #Bonte Kraai #Cioară grivă #Cornacchia grigia #Corneille mantelée #Corneja Cenicienta #Cornella emmantellada #Corvidae #Corvus #Corvus cornix #Cyprus 2014 #Dolmányos varjú #Duitsland 2008 #Gråkrage #Gråkråka #Gralha-cinzenta #hallvares #Hooded Crow #Kraai #Kraaiachtige #Kraaiachtigen #Kråke #Nebelkrähe #Passeriformes #Pilkoji varna #siva vrana #Skierroek #Sorra #Vrána sedá #Wrona siwa #zangvogel #Zangvogels #Ворона сіра #Пепелава врана #Серая ворона #Сива врана #Шэрая варона #Մոխրագույն ագռավ #עורב אפור #غراب أبقع #რუხი ყვავი #ズキンガラス #冠小嘴乌鸦