Porseleinhoen

Kenmerken

De Porseleinhoen wordt ongeveer 24 cm groot.  Het is een bruine vogel met witte bandering op de borst en buik. De rug en vleugels zijn voorzien van zwarte vlekken. De kop is blauwgrijs van kleur met witte dunnen bestreping. Achter het oog is een lichte vlek aanwezig. Over het hoofd loopt een donkere streep naar de rug. De gele snavel is recht en kort, en heeft een rode snavelbasis. De poten zijn groen, hij heeft lange tenen. De onderzijde van de staart is is beige van kleur.

Biotoop

De Porseleinhoen komt voor in natte uiterwaarden, in randen van moerassen en op ondergelopen grasland waar minder dan 15 cm water opstaat. Deze vogel laat zich weinig zien, maar zijn aanwezigheid wordt verraden door zijn roep welke gekenmerkt wordt als zweepslag. Hij sluipt vaak ongezien door de vegetatie.

Voorkomen

De porseleinhoen komt in kleine hoeveelheden in Europa voor, en groeit in aantallen richting Azië. Het is een zomergast welke na het broedseizoen richting Afrika en India trekt. In Zuid Europa zijn weinig broedgevallen, op specifieke plaatsen uitgezonderd.

Voedsel

De Kleinst waterhoen heeft een eigen territoria waarin hij foerageert. Hij leeft van waterinsecten, en wormpjes. Hij foerageert in de modder met zijn snavel.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Gruiformes (Kraanvogelachtigen)
Familie: Rallidae (Rallen)
Geslacht: Porzana
Soort: Porzana porzana

Onderwerpen #Adi prozan #barski petlić #Benekli sutavuğu #Bûnt Reidhintsje #Chrástal kropenaty #Cresteț pestriț #Dílarella #Franga-de-água-grande #Gevlekte riethaan #Groene Jonker #Gruiformes #Kraanvogelachtige #Kraanvogelachtigen #Kropiatka #luhtahuitti #Marouette ponctuée #Myrrikse #Nederland #Ormanītis #Pettyes vízicsibe #Plettet Rørvagtel #Poliña pinta #Polla pintada #Polluela Pintoja #Porseleinhoen #Porzana #Porzana pikaloshe #Rallen #Rallidae #Riđa Štijoka #Småfläckig sumphöna #Spotted Crake #Švygžda #Täpikhuik #Tüpfelsumpfhuhn #tutiņš #Voltolino #Zelenonoga tukalica #Στικτοπουλάδα #Голема мочуришка #Голяма пъструшка #Звычайны пагоніч #Погонич звичайний #Погоныш #Մեծ ճահճահովվիկ #ברודית גדולה #مرعة رقطاء المرعة المنقطة #یلوه خالدار #นกอัญชันเล็กลายจุด #ქათამურა #コモンクイナ #斑胸田鸡