Breedbekstrandloper

Kenmerken

De Breedbekstrandloper is een kleine strandloper (iets kleiner als de Bonte Strandloper) maar heeft een langere rechte snavel, en kortere poten. Het mannetje in broedkleed heeft een donker vlekkenpatroon op zijn met witoranje gekleurde randen aan de veren. De onderzijde is wit, de borst heeft donkere vlekjes en de kop is voorzien van een kruinstreep en oorstrepen. De poten en snavel zijn zwart van kleur.

Biotoop

De Breedbekstrandlopers broeden in de taiga gebieden in Arctisch Noord Europa en Siberië. Ze foerageren in zachte modder van moerassen en kustgebieden.

Voorkomen

Zoals omschreven leven ze tijden het broedseizoen in Noord Europa en Siberië, maar het zijn migrerende vogels. Ze verblijven buiten het broedseizoen van het uiterst oostelijk deel van Afrika tot in het zuiden en zuidoosten van Azië en Australië. Ondanks dat deze soort in Europa broed wordt hij tijdens migratie weinig in westelijk Europa gezien daar ze meestal via de zuidoostelijke trekroute migreren. Deze vogel verblijft buiten broedseizoen graag in groepen en wordt vaak samen gezien met Bonte Strandlopers.

Voedsel

Ze eten insecten en ongewervelden.

Wetenschappelijk

Breedbekstrandloper,Broad-billed Sandpiper,Limicola falcinellus
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Scolopacidae (Strandlopers en snippen)
Geslacht: Limicola
Soort: Limicola falcinellus

Ondersoorten

C.f. falcinellus: van noordelijk Europa tot noordwestelijk Siberië.
C.f. sibirica: noordoostelijk Siberië.

Onderwerpen #Bécasseau falcinelle #Biegus płaskodzioby #Breëbekstrandloper #Breedbekgril #Breedbekstrandloper #Broad-billed Sandpiper #Charadriiformes #Correlimos Falcinelo #Efjutíta #Fjellmyrløper #Gambecchio frullino #Jack snipe #jänkäsirriäinen #Jespácek ploskozoby #Kærløber #Lesbos 2014 #Limicola #Limicola falcinellus #Myrsnäppa #Pilrito-falcinelo #Pilro falcinelo #Pljosnokljuni prudnik #Plokščiasnapis bėgikas #Ploskokljunec #Plütt #Prundaş de nămol #Sárjáró #Scolopacidae #snip #steltloper #Steltloperachtigen #Strandloper #Sumpfläufer #Sürmeli kumkuşu #Territ becadell #Vrapuesi sqepshtypur #Ραβδοσκαλίδρα #Блатобегач #Грязовик #Кулік-гразевік #Побережник болотяний #Свиркач #Տիղմակտցար #חרמשית #تلیله نوک‌پهن #طيطوي عريض المنقار #თავზოლა მექვიშია #キリアイ #阔嘴鹬