Withalsvliegenvanger

Kenmerken

De Withalsvliegenvanger is een 12-13,5 cm lang vogel. Het mannetje in broedkleed is voornamelijk zwart boven en wit onder, met een kenmerkende brede witte kraag, grote witte vleugel vlek, zwarte staart (hoewel sommige mannetjes witte staart zijden hebben) en een groot wit voorhoofd vlek. Hij heeft een bleke romp en de snavel is zwart. Buiten het broedseizoen zijn mannen, vrouwen en juvenielen de zwarte delen doorgeruid tot een lichtbruine kleur, en kan zeer moeilijk te onderscheiden zijn van andere vliegenvangers, met name de Balkanvliegenvanger en de Bonte Vliegenvanger waarmee deze soort in beperkte mate hybridiseert.

Biotoop

De Withalsvliegenvanger is een vogel van loofbossen, parken en tuinen, met een voorkeur voor oude bomen met holtes waarin ze nestelen. Ze bouwen een open nest in een boom gat, of door de mens gemaakte nestkastjes.

Voorkomen

De Withalsvliegenvanger broedt in het zuidoosten van Europa (geïsoleerde populaties op de eilanden Gotland en Öland in de Oostzee, Zweden) en Zuidwest-Azië en is migrerend, overwintert in sub-Sahara Afrika. Het is een zeldzame zwerver in West-Europa.

Voedsel

Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit insecten gevangen in de vlucht, maar deze soort jaagt ook op rupsen onder de eiken bladeren en kan ook bessen eten.

Wetenschappelijk

Withalsvliegenvanger,Collared Flycatcher,Ficedula albicollis
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Muscicapidae (Vliegenvangers)
Geslacht: Ficedula
Soort: Ficedula albicollis

Onderwerpen #Balia dal collare #Baltakaklė musinukė #Baltkakla mušķērājs #Belovrati muhar #Birding Eilat #bjelovrata muharica #Bulgarije 2011 #Collared Flycatcher #Ficedula #Ficedula albicollis #Gobemouche à collier #Halkalı sinekkapan #Halsbåndfluesnapper #Halsbandschnäpper #Halsbandsflugsnappare #Halsbânmiggesnapper #Hvidhalset Fluesnapper #Israel 2014 #Kaelus-kärbsenäpp #Lejsek belokrky #Mizakapësi qafëbardhë #Muchołówka białoszyja #Muscar gulerat #Muscicapidae #Örvös légykapó #Papa-moscas-de-colar #Papamoscas Acollarado #Papamoscas de colar #Papamosques de collar #Passeriformes #sepelsieppo #Trafgrípur #Vliegenvanger #Vliegenvangers #Withalsvlieëvanger #Withalsvliegenvanger #zangvogel #Zangvogels #Κρικομυγοχάφτης #Беловрата мухоловка #Беловратно муварче #Валасяніца-белашыйка #Мухоловка білошия #Мухоловка-белошейка #Սպիտակավիզ ճանճորս #חטפית לבנת עורף #خاطف الذباب المطوق #シロエリヒタキ #白领姬鹟