Oostelijke Vale Spotvogel

Kenmerken

De Oostelijke Vale Spotvogel wordt ongeveer 13 cm groot. Hij heeft een groengrijze bovenzijde, een grijze onderzijde en een lichtgele wenkbrauwstreep die tot net achter het oog reikt. Hij heeft een lange, dunne snavel, grijze poten en een lichte oogring. De staart is recht afgesneden en heeft witte randen en toppen aan de buitenzijde. De staart wordt tijdens het hippen steeds omlaag geslagen.

Biotoop

De Oostelijke Vale Spotvogel broedt op ongelijk, droog terrein met struiken, in tuinen, boomgaarden, parken en tuinen, vaak in de buurt van water. De eerste vogels beginnen te broeden in april en maken een nest van wortels, mos, bladeren en gras. Het wordt bekleed met haren en pluizen.

Voorkomen

Deze spotvogel komt voor in Zuid-Europa, Noord-Afrika en het westelijke deel van het Midden Oosten. Sinds enkele decennia komt de vale spotvogel ook in Hongarije voor. In de winter trekt hij naar de Afrikaanse savanne ten noorden van de evenaar.

Voedsel

De Oostelijke Vale Spotvogel leeft van bessen en insecten. Hij foerageert vaak in dichte vegetatie.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Acrocephalidae
Geslacht: Iduna
Soort: Iduna pallida

Ondersoorten

I.p. elaeica: van zuidoostelijk Europa via het Midden-Oosten tot Kazachstan en Iran.
I.p. reiseri: van zuidoostelijk Marokko en Mauritanië tot Libië.
I.p. pallida: Egypte.
I.p. alulensis: noordelijk Somalië.
I.p. laeneni: van Niger tot centraal Soedan.

Onderwerpen #acrocephalidae #Afrikansk Bleg Gulbug #Ak mukallit #Birding Eilat #Blassspötter #Bledi vrtnik #Bleksanger #Busqueta pàl·lida #Canapino pallido #Eastern Olivaceous Warbler #Eksångare #Felosa-pálida #Fölsöngvari #Frunzăriță cenuşie #Griekenland 2015 #Halvány geze #Hypolaïs pâle #iduna #Israel 2014 #Leet-käosulane #Lesbos 2009 #Oostelijke Vale Spotvogel #Passeriformes #Përqeshësi i vogël i ullinjve #sedmihlásek šedý #Sivi Voljić #vaaleakultarinta #Vale spotvogel #Zaganiacz blady #zangvogel #Zangvogels #Zarcero Pálido #Ωχροστριτσίδα #Берестянка бліда #Бледная пересмешка #Малък маслинов присмехулник #Сив вољич #Դալուկ մորեհավ #שיחנית קטנה #هازجة زيتونية خنشع زيتوني #ハイイロウタムシクイ #草绿篱莺