Vale Rotszwaluw

Kenmerken

De Vale Rotszwaluw van ondersoort P. o. obsoleta is 12-13 cm lang met licht bruine bovendelen, steeds bleker op de onderrug, en een korte staart die kleine witte vensters bevat op de meeste staartpennen. Hij heeft een bleke grijze keelveren, bovenste borstveren en ondervleugel dekveren, en de rest van de buik is vuil wit. De ogen zijn bruin, de kleine snavel is voornamelijk zwart en de poten zijn bruinachtig-roze. De geslachten zijn gelijkwaardig in verschijning, maar jongeren hebben een bleke randen om de bovendelen en slagpennen.Het gehele voorkomen van de Vale Rotszwaluw is bleker als een Rotszwaluw.

Biotoop

De Vale Rotszwaluw leeft in de nabijheid van woestijnachtig terrein op rotswanden. Hij broedt voornamelijk in de bergen, maar ook op lagere hoogten, vooral in rotsachtige gebieden en in steden.  In tegenstelling tot de meeste zwaluwen, wordt hij vaak waargenomen ver van water.

Voorkomen

Hij leeft in Noord-Afrika en in Zuidwest-Azië oost naar Pakistan.

Voedsel

De Vale Rotszwaluw jaagt langs rotswanden voor jacht op vliegende insecten met behulp van een trage vlucht met veel glijden.

Wetenschappelijk

Vale Rotszwaluw,Pale Crag Martin,Ptyonoprogne obsoleta
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Hirundinidae (Zwaluwen)
Geslacht: Ptyonoprogne
Soort: Ptyonoprogne obsoleta

Ondersoorten

P.o. spatzi: zuidelijk Algerije, zuidwestelijk Libië en noordelijk Tsjaad.
P.o. presaharica: zuidelijk Marokko, noordelijk Mauritanië en het noordelijke deel van Centraal-Algerije.
P.o. buchanani: Niger.
P.o. obsoleta: van Egypte tot Turkije en Iran.
P.o. arabica: van noordelijk Tsjaad tot noordelijk Soedan, zuidwestelijk Arabië, noordelijk Somalië en Socotra.
P.o. perpallida: noordoostelijk Saoedi-Arabië en zuidelijk Irak.
P.o. pallida: oostelijk Iran, zuidelijk Afghanistan en Pakistan.

Onderwerpen #aavikkopääsky #Avión Pálido #Birding Eilat #Blek klippsvala #Dykuminė kregždė #Hirondelle du désert #Hirundinidae #Israel 2014 #Jaskółka płowa #kõrbe-kivipääsuke #Lys Klippesvale #Pale Crag Martin #Palsā čurkste #Passeriformes #Ptyonoprogne #Ptyonoprogne obsoleta #Rondine montana pallida #Vale Rotszwaluw #vlaštovka světlehnědá #Wüstenschwalbe #zangvogel #Zangvogels #Zwaluw #Zwaluwen #Ørkensvale #Пустынная скалистая ласточка #چلچله بیابانی #ウスチャイロツバメ #灰喉燕