Palestijnse Honingzuiger

Kenmerken

De Palestijnse Honingzuiger wordt 8 tot 12 cm lang met een spanwijdte van 14 tot 16 cm. De snavel is vrij lang, zwart en buigt naar beneden. Het verenkleed van het mannelijke broedkleed is meestal donker maar lijkt glanzend blauw of groen in het zonlicht. Er zijn oranje delen aan de zijkanten van de borst die behalve op korte afstand moeilijk te zien zijn. Vrouwen en jongeren zijn grijs-bruin boven met bleke buik.

Biotoop

Hij komt voor in gebieden met hoge temperaturen en droog klimaat van zeeniveau tot een hoogte van 3200 meter. Hij leeft in droge bossen, struikgewas, wadi's, savannes, boomgaarden en tuinen en komt in sommige gebieden veel voor in steden: het is een vertrouwde tuinvogel in Tel Aviv en Jeruzalem.

Voorkomen

De Midden-Oosten ondersoort Cinnyris osea oseus komt voor in Israël, de Palestijnse gebieden en Jordanië in het noorden, naar beneden door westelijk Saudi-Arabië naar Jemen en Oman in het zuiden. In de afgelopen decennia is hij ook gekoloniseerd in de Sinaï in Egypte. Sommige vogels bereiken Libanon en Syrië in de winter en het is een broedvogel in Libanon. De Afrikaanse ondersoort C. o. decorsei is zeer lokaal te vinden in delen van Sudan, ten noord-westen van Oeganda, de Centraal-Afrikaanse Republiek, ten noord-oosten Democratische Republiek Congo en het noorden van Kameroen.

Voedsel

De vogel trekt vaak rond in groepjes. Ze foerageren in laag struikgewas of hippend over de grond, vaak met de staart omhoog en voortdurend "rukkend" aan de vleugels. Het voedsel bestaat voornamelijk uit insecten en nectar. De tong is lang en voorzien van borstel om nectar uit bloemen te halen. De vogels foerageren terwijl ze neergestreken zijn naast een bloem, maar ze zijn ook in staat te zweven.

Wetenschappelijk

Palestijnse Honingzuiger,Palestine Sunbird,Northern Orange-tufted Sunbird
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Nectariniidae (Honingzuigers)
Geslacht: Cinnyris
Soort: Cinnyris osea

Ondersoorten

C.o. osea: van Syrië tot noordoostelijk Egypte en oostelijk tot Jemen en Oman.
C.o. decorsei: van Kameroen tot zuidelijk Soedan en noordwestelijk Oeganda.

Onderwerpen #araabia nektarilind #Beija-flor da Palestina #Birding Eilat #Cinnyris #Honingzuiger #Honingzuigers #isopurppuramedestäjä #Israel 2014 #Jerichonektarvogel #Jerikói nektármadár #Nectariniidae #nektarnik palestyński #Nettarinia della Palestina #Northern Orange-tufted Sunbird #Palestijnse Honingzuiger #Palestīnas nektārputns #Palestinasolfågel #Palestinasolfugl #Palestine Sunbird #Palestininė spalvingoji nektarina #Palestinski medoses #Palæstinasolfugl #Passeriformes #Souimanga de Palestine #strdimil palestinský #Suimanga de Palestina #Suimanga Palestino #zangvogel #Zangvogels #Þornsóli #Палестинская нектарница #צופית #تمير فلسطيني أبو الزهور الفلسطيني #キタキフサタイヨウチョウ #北非橙簇花蜜鸟