Kleine Groene Bijeneter

Kenmerken

Net als andere bijeneters is deze soort een rijk gekleurde, slanke vogel. Hij wordt ongeveer 16-18 cm lang.  De geslachten zijn visueel niet te onderscheiden. Het gehele verenkleed is helder groen met een blauwe kleurschakering vooral op de kin en keel. De kroon en bovenrug zijn getint met gouden glans. Een fijne zwarte lijn loopt door het oog. De snavel is zwart, terwijl de poten donkergrijs zijn. Zuidoost-Aziatische vogels hebben rosse kruin en rosse gezicht en hebben een groene buik, terwijl de Arabische "beludschicus" een groene kruin, blauw gezicht en blauwachtig buik heeft. De vleugels zijn groen en de snavel is zwart. De langgerekte staartveren zijn afwezig zijn bij juvenielen.

Biotoop

De Kleine Groene Bijeneter is een vogel die broedt in open landschap met struiken. In Afrika en Arabië wordt hij gevonden in de droge gebieden, maar is meer divers in zijn biotoop verder naar het oosten. Deze soort jaagt vaak van lage zitstokken, vaak slechts een meter of minder hoog en maakt gebruik van hek draden en elektrische draden. In tegenstelling tot sommige andere Bijenetersoorten zijn ze vaak ver uit de buurt van water te vinden. Ze zijn meestal te zien op de vlaktes maar kan soms worden gevonden tot 5000 á 6000 meter hoogte in de Himalaya.

Voorkomen

Deze Bijeneter is een standvogel maar gevoelig voor seizoensgebonden bewegingen en is te vinden op grote schaal verspreid in heel sub-Sahara van Afrika, van Senegal en Gambia naar Ethiopië, de Nijlvallei, West-Arabië en Azië via India tot in Vietnam.

Voedsel

Net als andere soorten etn bijeneters overwegend insecten. Vooral bijen en wespen die zijn gevangen in de lucht. Voor het doorslikken prooi verwijdert een Bijeneter de angel en breekt het harnas van de prooi door herhaaldelijk de prooi op een tak te slaan. Net als de meeste vogels braken ze de harde delen van hun prooi uit.

Wetenschappelijk

Kleine Groene Bijeneter,Green Bee-eater,Merops orientalis
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Coraciiformes (Scharrelaarvogels)
Familie: Meropidae (Bijeneters)
Geslacht: Merops
Soort: Merops orientalis

Ondersoorten

M.o. viridissimus (Senegal tot N- en midden-Ethiopië)
M.o. cleopatra (Nijldal van Egypte en N-Soedan)
M.o. cyanophrys (Z-Israël en Z-Arabië)
M.o. muscatensis (Midden en O-Arabië)
M.o. beludschicus (Z-Irak tot NW-India)
M.o. orientalis (W-India tot in Bangladesh)
M.o. ceylonicus (Sri-Lanka)
M.o. ferrugeiceps (NO-India tot in Z- en midden China en Indochina)

Onderwerpen #Abejaruco Esmeralda #Abelharuco-verde #Abellerol maragda oriental #Beryllbieter #Bijeneter #Bijeneters #Birding Eilat #Coraciiformes #Green Bee-eater #Grön dvärgbiätare #Gruccione verde minore #Guêpier d'Orient #Israel 2014 #Kleine Groene Bijeneter #Küçük yeşil arıkuşu #Lille Grøn Biæder #Little Green Bee-eater #Meropidae #Merops #Merops orientalis #Mýsvelgur #pikkumehiläissyöjä #Rytinis bitininkas #Scharrelaarvogels #Smaragdgyurgyalag #Smaragdni čebelar #Smaragdspint #väike-mesilasenäpp #vlha proměnlivá #Zaļais bišķērājs #Żołna wschodnia #Νανομελισσοφάγος #Малая зелёная щуркa #שרקרק גמדי #زنبورخوار کوچک #وروار شرقي صغير #นกจาบคาเล็ก #ትንሿ አረንዴ ንበ በል #ミドリハチクイ #绿喉蜂虎