Draaihals

Kenmerken

De Draaihals is een echte camoeflage expert. Zijn verenkleed is zodanig voorzien van kleuren, strepen en vlekken dat hij totaal niet opvalt in zijn omgeving. Hij wordt ca. 17cm groot. De bovenzijde is grijskleurig met camoeflage patroon. De vleugels zijn bovenop wat donkerder van kleur. De onderzijde is gebandeert en licht beige van kleur. Hij heeft een kleine donkere snavel en een donkere oogstreep.

Biotoop

De Draaihals leeft met name in open bossen en boomgaarden. Wanneer men in zijn biotoop treedt hoor je ze vaak kenmerkend lang achter elkaar roepen.

Voorkomen

Deze soort broedt in de gematigde streken van Europa en Azië. Het is een migrerende soort, ze overwinteren in tropisch Afrika en Zuid- Azië. Tijdens de trek worden ze in Nederland ook aangetroffen.

Voedsel

Zijn snavel is korter en minder dolkachtig dan bij de andere spechten. Dit komt doordat hun voornaamste prooi mieren en andere insecten zijn, die ze vinden in rottend hout of bijna kale grond. Ze gebruiken hun snavel niet voor het maken van gaten zoals andere spechten. Ze maken gebruik van oude gaten om te broeden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse:    Aves (Vogels)
Orde: Piciformes (Spechtvogels)
Familie: Picidae (Spechten)
Onderfamilie: Jynginae
Geslacht: Jynx
Soort: Jynx torquilla

Ondersoorten

J.t. torquilla: van westelijk Europa tot Bulgarije en de Kaukasus.
J.t. sarudnyi: westelijk Siberië.
J.t. chinensis: oostelijk Siberië en noordoostelijk en centraal China.
J.t. himalayana: noordelijk Pakistan en de noordwestelijke Himalaya.
J.t. tschusii: zuidelijk Europa.
J.t. mauretanica: noordwestelijk Afrika.

Onderwerpen #Birding Eilat #Boyunçeviren #Camoeflage #Capîntortură #Colltort #Draaihals #Draainekke #Estland 2012 #Eurasian Wryneck #Gauktíta #Göktyta #Grąžiagalvė #Israel 2014 #Jynginae #Jynx #käenpiika #Krętogłów #Krutihlav obecny #Nyaktekercs #Peto formigueiro #picidae #Piciformes #Qafëdredhësi #spechten #Tītiņš #Torcecuello Euroasiático #Torcicollo #Torcicolo #Torcol fourmilier #Väänkael #Vendehals #Vijeglavka #Vijoglav #vijoglava #Wendehals #Wryneck #Στραβολαίμης #Вертишейка #Вртивратка #Въртошийка #Круцігалоўка #Վիզգցուկ #סב ראש #دارکوب قهوه‌ای #لواء #นกคอพัน #მაქცია #アリスイ #蚁䴕