Balkanvliegenvanger

Kenmerken

De Balkanvliegenvanger is een 12-13,5 cm lange vogel, intermediair in uiterlijk tussen Withalsvliegenvanger en Bonte Vliegenvanger. Het wordt beschouwd als een ondersoort van Withalsvliegenvanger. Het broedkleed van het mannetje is voornamelijk zwart boven en wit onder, met een witte halve kraag, verder in de hals dan bij de Bonte Vliegenvanger, grote witte vleugel vlek, uitgebreid witte staart zijdes en een grote witte voorhoofd patch. Het heeft een bleek grijze romp. De snavel is zwart. Buiten het broedseizoen hebben mannelijke, vrouwelijke en jeugdige Balkanvliegenvangers de zwarte veren verruid naar lichtbruine veren, en kan het heel moeilijk worden met onderscheiden van andere vliegenvangers, met name met de Withalsvliegenvanger. Een onderscheid is dat Balkanvliegenvanger een witte tweede vleugel streep kan laten zien, maar vele zijn niet te onderscheiden in het veld.

Biotoop

Balkanvliegenvangers zijn vogels van loofbossen bestaande uit vooral Eik en Haagbeuk, in bergachtige gebieden. Ze bouwen een open nest in een gat in een boom.

Voorkomen

Hij broedt in de zuidoostelijke hoek van Europa, het Midden-Oosten en Zuidwest-Azië. Hij migreert en overwintert in Afrika. Het is een zeldzame zwerver in West-Europa.

Voedsel

Ze jagen vooral op insecten in de vlucht, en maken zelden jacht op rupsen onder de boom bladeren zoals Bonte Vliegenvanger.

Wetenschappelijk

Balkanvliegenvanger,Semicollared Flycatcher,Ficedula semitorquata
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Muscicapidae (Vliegenvangers)
Geslacht: Ficedula
Soort: Ficedula semitorquata

Onderwerpen #Alaca sinekkapan #Apykaklėtoji margoji musinukė #Balia caucasica #Balkanfluesnapper #Balkanflugsnappare #balkaninsieppo #Balkanski muhar #Balkānu mušķērājs #Balkanvliegenvanger #Birding Eilat #Faldgrípur #Félörvös légykapó #Ficedula #Ficedula semitorquata #Gobemouche à demi-collier #Halbringschnäpper #Israel 2014 #lejsek černokrký #Mizakapësi krahëvizuar #muchołówka półobrożna #Muscar semigulerat #Muscicapidae #Papa-moscas-de-meio-colar #Papamoscas Semiacollarado #Papamosques de mig collar #Passeriformes #Semicollared Flycatcher #tamme-kärbsenäpp #Vliegenvanger #Vliegenvangers #zangvogel #Zangvogels #Δρυομυγοχάφτης #Полубеловрата мухоловка #Полуошейниковая мухоловка #Կիսասպիտակավիզ ճանճորս #חטפית טורקית #خاطف الذباب شبه المطوق #مگس‌گیر نیم‌طوق #ハンエリヒタキ #半领姬鹟