Aziatische Steenpatrijs

Kenmerken

De Aziatische Steenpatrijs is een mollige 32-35 cm grootte patrijs, met een licht bruine rug, grijze borst en vale buik. De kleuren variëren tussen de verschillende ondersoorten. Het gezicht en hals is beige met een zwarte omlijning. Hij heeft rode flankstrepen, rode poten en een koraalrode snavel. Geslachten zijn gelijk, het vrouwtje iets kleiner in omvang. Hij is zeer vergelijkbaar met de Steenpatrijs  (Alectoris graeca) echter heeft de Aziatische soort geligere kleur op gezicht en hals, er is geen zwart aan de snavelbasis en hij heeft een duidelijkere witte wengbrauwstreep boven de zwarte belijning.  Overige patrijssoorten zijn onder aan de hals veel meer getekend.

Biotoop

Het leefgebied in het oorspronkelijke verspreidingsgebied is rotsachtig open hellingen met gras of verspreide struiken en gecultiveerde delen. In Israël en Jordanië wordt hij waargenomen op lage hoogte, vanaf 400m onder de zeespiegel in het Dode Zee gebied, terwijl in de meer oostelijke gebieden is hij vooral te vinden op een hoogte van 2.000 tot 4.000m behalve in Pakistan, waar het voorkomt op 600m. Ze zijn niet te vinden in gebieden met een hoge luchtvochtigheid of regen.

Voorkomen

Deze patrijs heeft zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied in Azië, waaronder Israël, Libanon, Turkije, Iran, Afghanistan, Pakistan en India, langs de binnenste gebieden van de westelijke Himalaya naar Nepal. Verder naar het westen in het zuidoosten van Europa wordt vervangen door de Rode Patrijs, Alectoris rufa. Het komt nauwelijks voor in Afrika op het Sinaï-schiereiland. Het is wijdverspreid geïntroduceerd als een jachtvogel, en wilde populaties zijn hierdoor ontstaan in de Verenigde Staten Rocky Mountains, de hoge woestijn gebieden van Californië, Canada, Nieuw-Zeeland en Hawaï. Eerste uitzettingen in de VS waren afkomstig uit Afghanistan en Nepal.

Voedsel

Deze patrijs eet voornamelijk zaden en onkruiden en zomers ook insecten.

Wetenschappelijk

Aziatische Steenpatrijs,Chukar Partridge,Chukar,Alectoris chukar
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Galliformes (Hoendervogels)
Familie: Phasianidae (Fazanten)
Geslacht: Alectoris
Soort: Alectoris chukar

Ondersoorten

A.c. kleini (het noorden van Griekenland, Bulgarije en Turkije tot aan de Kaukasus)
A.c. cypriotes (Kreta, Rhodos, Cyprus en het zuiden van Midden-Turkije)
A.c. kurdestanica (Zuidoost-Turkije, Noord-Syrië, Noord-Irak tot Noord-Iran)
A.c. sinaica (Syrië tot de Sinaï)
A.c. werae (Oost-Irak, Zuidwest-Iran)
A.c. koroviakovi (Noordoost- en Oost-Iran tot West-Pakistan)
A.c. subpallida (Turkmenistan tot het midden van Oezbekistan en Noord-Afghanistan)
A.c. falki (West-Oezbekistan tot het noorden van Midden-Afghanistan en West-China)
A.c. dzungarica (Oost-Kazakhstan en West-China tot Noordwest-Mongolië)
A.c. pallida (Xinjiang)
A.c. pallescens (Noordoost-Afghanistan tot West-Tibet)
A.c. chukar (OOst-Afghanistan tot in Nepal)
A.c. potanini (West-Mongolië, Noordwest-China)
A.c. pubescens ( Xinjiang tot Zuidwest-Mongolië en Ningxia)

Onderwerpen #aasia kivikana #Alectoris #Alectoris chukar #Asiatiese patrys #Aziatische Steenpatrijs #Berghöna #Berghæna #Berghøne #Birding Eilat #Chukar #Chukar Partridge #Chukarhuhn #Chukarhøne #Coturnice orientale #Csukár #Čukar #čukora #Fazantachtige #Fazanten #Galliformes #Góropatwa azjatycka #Hoendervogels #Israel #Kalninis keklikas #Kınalı keklik #orebice čukar #Perdiu chukar #Perdiz Chucar #Perdiz-chukar #Perdrix choukar #Phasianidae #Turška kotorna #vuoripyy #Νησιώτικη Πέρδικα #Еребица #Кеклик #Тракийски кеклик #Քարակաքավ #חוגלה #حجل #کبک معمولی #კაკაბი #イワシャコ #石鸡