Arabische Woestijnpatrijs

Kenmerken

De Arabische Woestijnpatrijs is een mollige vogel, voornamelijk zand-bruin met golvende witte en bruine flank strepen afgetekend met zwarte belijning. Het mannetje heeft een blauwgrijze kop met een witte streep aan de voorkant van het oog en een witte wang vlek op de oorstreek. De halszijden zijn effen blauwgrijs van kleur, en niet gespikkeld met wit. Het hoofd patroon is de beste onderscheiding van Perzische Woestijnpatrijs die wel gespikkeld op zijn halszijden en een zwarte oogstreep bezit. Het vrouwtje is een zeer vale versie van het mannetje.Bij verstoring zal de Arabische Woestijnplevier liever rennen dan vliegen, maar indien nodig vliegt hij een korte afstand en zijn zijn afgeronde vleugels goed zichtbaar.

Biotoop

Het leefgebied van de Arabische Woestijnpatrijs bestaat uit bergachtig woestijngebied, stenige hellingen en wadi's in de nabijheid van water.

Voorkomen

Deze patrijs heeft haar belangrijkste oorspronkelijke verspreidingsgebied in Egypte en Oost Israël tot in Zuid-Arabië. Hij is nauw verwant en vergelijkbaar met zijn tegenhanger in het zuidoosten van Turkije en het oosten aan Pakistan, de Perzische Woestijnpatrijs (Ammoperdix griseogularis).

Voedsel

De Arabische Woestijnpatrijs neemt een breed scala aan zaden en diverse insecten.

Wetenschappelijk

Arabische Woestijnpatrijs,Sand Partridge,Ammoperdix heyi
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Galliformes (Hoendervogels)
Familie: Phasianidae (Fazantachtigen)
Geslacht: Ammoperdix
Soort: Ammoperdix heyi

Ondersoorten

A.h. heyi: de Sinaï, Israël, Jordanië en de rest van het westen van het Arabisch Schiereiland
A.h. nicolli: Noordoost- tot Midden Egypte
A.h. cholmleyi: Midden-Egypte tot Noord-Soedan
A.h. intermedius: het zuiden van het Arabisch Schiereiland

Onderwerpen #aavikkopyy #Ammoperdix #Ammoperdix heyi #Arābijas smilširbe #Arabinė stepinė kurapka #Arabische Woestijnpatrijs #Arabisches Wüstenhuhn #Arap kum kekliği #Beduinhøne #Birding Eilat #Fazantachtige #Fehérfülű sivatagifogoly #Galliformes #Hoendervogels #Israel 2014 #kõrbekana #koroptev arabská #Kuropatewka pustynna #Ökenhöna #Patrijs #Patrijsachtige #Perdiu del desert #Perdiz Desértica #Perdiz-do-deserto #Perdrix de Hey #Pernice delle sabbie #Peščena jerebica #Phasianidae #Sand Partridge #Skrækhæna #Ørkenhøne #Арабская пустынная куропатка #קורא #حجل رملي #የአሽዋ ዋኖስ #スナシャコ #沙鹑