klik op de foto voor de originele weergave

Kenmerken:

De Smyrna-gors meet van het puntje van de snavel tot het uiteinde van de staart 16,5 centimeter. Het bovendek is bruin, de borst en buik zijn grijs en de keel is geel. Het mannetje heeft daarbij een gele kop.

Biotoop:

De Smyrna-gors broedt op rotsige berghellingen.

Voorkomen:

De Smyrna-gors leeft in Europa uitsluitend op de griekse eilanden Skyros, Lesbos and Chios als broedvogel. Daarnaast komt de soort ook nog voor in west Turkije, en in Iran. Zij trekken in de migratietijd naar de hoorn van Afrika.

Voedsel:

Hij leeft van zaden en insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Fringillidae (Vinkachtigen)
Geslacht: Emberiza
Soort: Emberiza cineracea

Ondersoorten

E.c. cineracea: de oostelijke Griekse eilanden en zuidwestelijk Turkije.
E.c. semenowi: zuidoostelijk Turkije en zuidwestelijk Iran.

 

Onderwerpen #Boz kirazkuşu #Bruant cendré #Cinereous Bunting #emberiza #Escrevedeira-cinzenta #Escribano Cinéreo #Escribenta cinérea #Fringillidae #Gaišā stērste #Gulgrå sparv #Gulgrå Værling #Hlíðatittlingur #keltapääsirkku #Lesbos 2009 #Passeriformes #Pilkšvoji starta #Sit cendrós #Smyrnagors #strnad šedý #Szürke sármány #Trznadel popielaty #türgi tsiitsitaja #Türkenammer #Turški strnad #Tyrkerspurv #vinkachtige #vinkachtigen #zangvogel #Zangvogels #Zigolo cenerino #Σμυρνοτσίχλονο #Серая овсянка #גבתון אפור #درسة رمادية #زردپره رخ‌زرد #キノドアオジ #苍头鹀