Kleine zilverreiger

Kenmerken

De Kleine zilverreiger is een spierwitte reiger met dunne slanke nek, zwarte poten met gele tenen en borstpluimen. Hoogte is ongeveer 60cm, in de zomer hebben ze een lange witte kuif. Opvallend ten opzichte van andere zilverreiger-soorten zijn de gele poten.

Biotoop

Moerassen, plassen en overloopgebieden. De kleine zilverreiger foerageert lopend door het water om prooien te vangen. Broed in bomen en struiken.

Voorkomen

Deze soort broedt in de warme gematigde tot tropische gebieden van Europa, Afrika, Azië en Australië. In de warme delen zijn het standvogels, overige migreren naar warmere gebieden. Europese Kleine zilverreigers migreren naar Afrika en Zuid-Azië. In Nederland is het een plaatselijk algemene vogel zoals het Biesbosch en de polders in Zeeland.

Voedsel

Vis, insecten en amfibieën.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Pelecaniformes (Roeipotigen)
Familie: Ardeidae (Reigers en roerdompen)
Geslacht: Egretta
Soort: Egretta garzetta

Ondersoorten

E.g. garzetta (Van Europa tot in Japan en verder Afrika tot Zuid-Afrika, India en de Filipijnen)
E.g. nigripes (Grote Soenda-eilanden tot in Australië en Nieuw-Zeeland)

Onderwerpen #(Κοινός) #Aigrette garzette #Ardeidae #Çapka e bardhë e vogël #Czapla nadobna #Egretă mică #Egretta #Garça-branca-pequena #Garceta Común #Garzetta #Griekenland 2015 #Kiçik ağ vağ #Kis kócsag #Kleine Zilverreiger #Kleinwitreier #Küçük ak balıkçıl #Little Egret #Lytse Wite Reager #Mala bela čaplja #Mala Bijela Čaplja #Martinet blanc #Mažasis baltasis garnys #Nederland #Pelecaniformes #Reiger #Reigers #Roeipotigen #Roerdompen #Seidenreiher #Siidhaigur #Silkehegre #Silkehejre #Silkeshäger #silkkihaikara #Volavka stribritá #Zeeland #Мала бела (Сребреникава) чапја #Малая белая цапля #Малая белая чапля #Малка бяла чапла #Чепура мала #Սպիտակ փոքր տառեղ #לבנית קטנה #بلشون أبيض صغير #პატარა ოყარა #コサギ #白鹭