Goudhaantje

Kenmerken

Het Goudhaantje is het kleinste vogeltje van Nederland. Ze worden ca. 9 cm groot. De bovenzijde is groen, de onderzijde grijs. De vleugels zijn donker van kleur en hebben 2 witte strepen. Opvallend is de gele streep over zijn kop, waarnaast aan beide zijden een zwarte streep loopt. De snavel is zwart en hij heeft en kleine zwarte snor.

Biotoop

Naaldbossen, maar buiten broedtijd ook in loofbossen en parken.

Voorkomen

Standvogel in Nederland en België, noordelijke vogels trekken naar het zuiden. Soms is er in de herfst een ware inval van de noordelijke vogels. Wordt vaak gezien in gezelschap van mezen, en als men geluk heeft zit er ook een bladkoning bij. Deze kleine vogel heeft een enorm groot verspreidingsgebied dat reikt van de Britse Eilanden dwars door de naaldhoutgordel door Azië tot aan Japan.

Voedsel

Insecten, foerageert altijd in de bomen, nooit op de grond.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Regulidae
Geslacht: Regulus (Goudhaantjes)
Soort: Regulus regulus

Ondersoorten

R.r. regulus: Europa en westelijk Siberië.
R.r. teneriffae: La Gomera en Tenerife.
R.r. ellenthalerae: La Palma en Ferro.
R.r. azoricus: São Miguel.
R.r. sanctaemariae: Santa Maria.
R.r. inermis: de westelijke en centrale Azoren.
R.r. buturlini: het Krimschiereiland, Anatolië en de Kaukasus.
R.r. hyrcanus: noordelijk Iran.
R.r. coatsi: het zuidelijke deel van Centraal-Siberië.
R.r. tristis: Tiensjan gebergte.
R.r. himalayensis: van oostelijk Afghanistan tot de westelijke Himalaya.
R.r. sikkimensis: van de oostelijke Himalaya tot het noordelijke deel van Centraal-China.
R.r. yunnanensis: centraal en het zuidelijke deel van Centraal-China, noordoostelijk Myanmar.
R.r. japonensis: zuidoostelijk Siberië, noordoostelijk China, Korea en Japan.

Onderwerpen #Çalıkuşu #Estreliña do norte #Estrelinha-de-poupa #Fuglekonge #Glókollur #Goldcrest #goudhaan #Goudtûfke #hippiäinen #Králicek obecny #Kungsfågel #Maashorst #Mbretëthi #Mysikrólik zwyczajny #Nederland #običan kraljić #Paprastasis nykštukas #Passeriformes #Pöialpoiss #Regolo #Regulidae #Regulus #Reietó #Reyezuelo Sencillo #Roitelet huppé #Rumenoglavi kraljiček #Sárgafejű királyka #Sint Oedenrode #Wintergoldhähnchen #zangvogel #Zangvogels #Zeltgalvītis #Zlatoglavi Kraljić #Χρυσοβασιλίσκος #Желтоголовый королек #Жолтоглаво кралче #Жоўтагаловы каралёк #Жълтоглаво кралче #Золотомушка жовточуба #Դեղնագլուխ արքայիկ #מלכילון #ذهبي التاج #سسک تاج‌طلایی #キクイタダキ #戴菊