Europese kanarie

Kenmerken

De Europese kanarie wordt circa 12 cm groot. De kop en borst zijn geel van kleur, de kruin en oorstreek hebben een groene bestreping. De onderzijde is licht van kleur met bruine bestreping, de vleugeldelen zijn donkergroen met donkere bestreping. Hij familie van de vinken, echter is hij wel voorzien van een gorzentand. Het geluid is opmerkelijk, wanneer één exemplaar zingt klinkt het alsof meerdere zingen. Buiten broedtijd leven ze in groepen van meerdere vogels, dit kunnen tevens vinken of gorzen zijn.

Biotoop

Zijn biotoop bestaat uit bossen, parken, boomgaarden en braakliggende terreinen, meestal in de buurt van dorpen en steden. Vaak zie je ze zingen op antennes en hekwerk. Hij broed veelal in coniferen, meestal een leg van 3 tot 5 eieren.

Voorkomen

De Europese kanarie leeft in het Midden en Zuid Europa, maar kan tijdens de trek ook in Nederland waargenomen worden. Dit gebeurt veelal in Limburg.

Voedsel

Zijn voedsel bestaat uit voornamelijk uit zaden maar eet ook insecten. Hij foerageert hiervoor op de grond en struiken.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Fringillidae (Vinkachtigen)
Geslacht: Serinus
Soort: Serinus serinus

Onderwerpen #Cănăraş #Chamariz-comum #Csicsörke #divlja kanarinka #European Serin #Europese Kanarie #Fringillidae #Gafarró #ģirlicis #Girlitz #Grilček #Gulfinka #Gulhämpling #Gulirisk #keltahemppo #Koldvint #Küçük iskete #Kulczyk zwyczajny #Passeriformes #Serin cini #Serín Verdecillo #Serinus #Spanje 2008 #Svilikėlis #Verzellino #vinkachtige #vinkachtigen #Wylde Kanarje #Xirín #zangvogel #Zangvogels #Zog bari sqepshkurtër #Žutarica #Zvonohlik zahradni #Σκαρθάκι #Див канаринец #Европейско канарче #Еўрапейскі юрок #Канареечный вьюрок #Щедрик #בזבוז אירופאי #سهره دمگاه‌زرد #نعار أوروبي #セリン #欧洲丝雀