Sperwer

Kenmerken

Het vrouwtje is bruin op de rug, met gebandeerde buik, rug en staart delen, het mannetje is meer grijs op de rug.  Hoogte tussen 28 en 38 cm, met een spanwijdte van 60 tot 75 cm. Hij heeft brede afgeronde vleugels en een lange staart met recht lopend einde. Het vrouwtje is veel groter als het mannetje.

Biotoop

Gebieden met gemengd bos, en/of naaldbomen. Broed over het algemeen in naaldbomen. Vanuit een lage vlucht worden vogels uit struiken of vanaf grond gegrepen. Deze wordt geplukt op de grond of op een hoge tak.

Voorkomen

In Nederland is de sperwer een zomergast, standvogel en broedvogel. Sperwers komen in heel Europa voor, met uitzondering van IJsland en het uiterste noorden van Scandinavië. Het totale verspreidingsgebied strekt zich uit van Rusland tot Kamtsjatka, Japan en Korea.

Voedsel

Vrijwel alleen vogels, met name zangvogels.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae
Geslacht: Accipiter
Soort: Accipiter nisus

Ondersoorten

A.n. nisus: van Europa tot zuidwestelijk Siberië en centraal Azië.
A.n. nisosimilis: van noordwestelijk Siberië tot noordelijk China en Japan.
A.n. dementjevi: van Pamir tot Tiensjan en Altaj-gebergte.
A.n. melaschistos: van oostelijk Afghanistan tot zuidwestelijk China.
A.n. wolterstorffi: Corsica en Sardinië.
A.n. punicus: noordwestelijk Afrika.
A.n. granti: Madeira en de Canarische eilanden.

Onderwerpen #(Κοινό) Ξεφτέρι #accipiter #Accipiter nisus #Accipitridae #Accipitriformes #Atmaca #E&F #Épervier d'Europe #Esparver vulgar #Eurasian Sparrowhawk #Europese sperwer #Gavião da Europa #Gavilán Común #Gjeraqina e shkurtës #Karvaly #Kobac #Krahujec obecny #Krogulec #Lopik #Maashorst #Nederland #Paukštvanagis #Polder Rosmalen #Raudkull #Skobec #Sparrhaukur #Sparrow Hawk #Sparvhök #Sparviere #Sparwer #Sperber #Sperwer #sperwerachtige #sperwerachtigen #Spurvehauk #Spurvehøg #Uliu păsărar #varpushaukka #Јастреб врапчар #Малък ястреб #Перепелятник #Шуляк-карагольчык #Яструб малий #Լորաճուռակ Македонски #נץ מצוי #باشق العصافير باشق #მიმინო #ハイタカ #雀鹰