Perzische roodborst

Kenmerken

De Perzische Roodborst is groter dan de europese Roodborst (en heeft meer weg van een Gekraagde Roodstaart), met een lengte van 16 centimeter. Het mannetje in broedkleed heeft lood-grijze bovendelen, een zwart gezicht met een witte keel en supercilium, en oranje buik. De staart is zwart, zoals de sterke snavel. Het vrouwtje mist de witte wenkbrauwstreep en zwarte kopkleuring en is meer grijsbruin gekleurd, met uitzondering van de staart, die wel zwart is.

Biotoop

Hij broedt op droge rotshellingen met wat struiken, vaak op hoogte.

Voorkomen

Het is een migrerende welke broed in het zuidwesten van Azië van Turkije naar Afghanistan en overwintert in Oost-Afrika. Deze soort is een zeer zeldzame zwerver in Europa.

Voedsel

De Perzische Roodborst leeft van insekten maar eet in het najaar ook fruit.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Muscicapidae (Vliegenvangers)
Onderfamilie: Saxicolinae
Geslacht: Irania
Soort: Irania gutturalis

Onderwerpen #Baltrīklīte #Belogrlež #Fehértorkú fülemüle #Hvidhals #Hvitstrupenattergal #Irania #Irania gutturalis #Iranie à gorge blanche #iranie bělohrdlá #Iranija #iranka #kivikkosatakieli #Muscicapidae #Passeriformes #Perzische Roodborst #Perzysk Readboarstke #Petirrojo de Irán #Pit-roig golablanc #Rouxinol-de-garganta-branca #saxicolinae #Sólskotta #Taş bülbülü #Turkije 2013 #Usignolo golabianca #valgekurk-ööbik #Vitstrupig näktergal #Vliegenvanger #Vliegenvangers #Weißkehlsänger #White-throated Robin #zangvogel #Zangvogels #Λευκόλαιμο Αηδόνι #Соловей-белошейка #Սպիտակափող սոխակ #אירניה #أبو الحناء أبيض الزور #سینه‌سرخ ایرانی #ノドジロコマドリ #白喉鸲