Dwergaalscholver

Kenmerken

De Dwergaalscholver wordt ongeveer 45cm groot. Daarmee is de Dwergaalscholver ongeveer twee keer zo klein als de (gewone) Aalscholver. Het verenkleed is donker met een blauwgroen glans, en een bruine kop. Hij wit getekende streepjes in het verenkleed.

Biotoop

De Dwergaalscholvers leven graag in de nabijheid van vijvers met veel vegetatie, meren en rivierdelta's. Ze vermijden de bergachtige en koude en droge gebieden. Ze houden van rijstvelden of andere overstroomde gebieden waar struiken en bomen in de omgeving staan. Tijdens de winter maken ze ook gebruik van wateren ook met een hogere zoutgehalte, in estuaria of brakwater meren. Ze bouwen het nest van takken en riet in dichte vegetatie, in bomen, heesters, wilgen en sporadisch in rietvelden (op kleine drijvende eilandjes).

Voorkomen

De Dwergaalscholver broedt in Zuidoost-Europa en Zuidwest-Azië. Het zijn gedeeltelijk trekvogels, met noordelijke populaties overwinterend verder naar het zuiden, vooral binnen zijn broedgebied. Het is een zeldzame zwerver in West-Europa.

Voedsel

Deze vogels leven van vis.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Suliformes
Familie: Phalacrocoracidae (Aalscholvers)
Geslacht: Microcarbo
Soort: Microcarbo pygmeus

Onderwerpen #Aalscholver #Aalscholvers #Bulgarije 2011 #Corb marí pigmeu #Cormoran mic #Cormorán Pigmeo #Cormoran pygmée #Corvo-marinho-pigmeu #Dvärgskarv #Dvergskarv #Dværgskarv #Dwergaalscholver #Griekenland 2015 #kääbuskormoran e. kääbuskarbas #Karabullaku i vogël #Kis kárókatona #Kormoran mały #Lytse Ielgoes #Marangone minore #Microcarbo #Microcarbo pygmeus #Phalacrocoracidae #pikkumerimetso #pritlikavi kormoran #Pygmy Cormorant #Suliformes #Turkije 2013 #Zwergscharbe #Λαγγόνα #Баклан малий #Мал корморан #Малий баклан #Малък корморан #Малый баклан #Փոքր ձկնկուլ #קורמורן גמדי #غراب الماء قزمي #პატარა ჩვამა #コビトウ #侏鸬鹚