Blauwe Rotslijster

Kenmerken

De Blauwe rotslijster wordt ongeveer 20 cm groot. Het is een volledig lei-blauwe vogel met zwarte vleugels en lange zwarte staart. Snavel, ogen en poten zijn ook zwart. De blauwe rotslijster is een erg schuwe vogel, erg moeilijk te fotograferen, ze zitten vaak hoog op rotsen waar ze tevens broeden.

Biotoop

De Blauwe rotslijster leeft en broed op rotsen en kliffen op steil terrein. Dit kan ook onder de boomgrens zijn in tegenstelling tot de rode rotslijster. Hij wordt ook gezien in groeves, ruines, en zelfs bewoonde oude gebouwen op vlak terrein.

Voorkomen

De Blauwe rotslijster komt wijdverspreid voor, rondom het Middelands Zeegebied in bergachtige gebieden, echter zijn ze nooit talrijk in één gebied. Sommige vogels trekken weg na het broedseizoen.

Voedsel

Hun voedsel bestaat uit insecten, en zaden. Ze foerageren vanaf een zitplaats op de rotsen, en bejagen zo hun prooi. Dit is tevens een goede tip om ze te zien, zoek op bergachtige terreinen de hoge pieken af, zoals uitstekende rotsen en bergkammen. Vaak worden ze op deze manier waargenomen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Muscicapidae (Vliegenvanger)
Geslacht: Monticola
Soort: Monticola solitarius

Ondersoorten

M.s. solitarius: van noordwestelijk Afrika, zuidwestelijk en het zuidelijke deel van Centraal-Europa, noordelijk Turkije tot Georgië en Azerbeidzjan.
M.s. longirostris: van Griekenland en westelijk en zuidelijk Turkije via het Midden-Oosten tot de noordwestelijke Himalaya.
M.s. pandoo: van de centrale Himalaya tot oostelijk China en noordwestelijk Vietnam.
M.s. philippensis: van oostelijk Mongolië tot [Sachalin]] zuidelijk tot Japan, de uiterst noordelijke Filipijnen en noordoostelijk China.
M.s. madoci: Malakka en noordelijk Sumatra.

Onderwerpen #Blådrossel #Blåtrast #Blåtrost #Blaumerle #Blauwe Rotslijster #Blauwe Rotslyster #Bláþröstungur #Blue Rock Thrush #drozd modrulj #Gökardıç #Kék kövirigó #Lesbos 2009 #Marokko 2010 #Melro-azul #Mėlynasis akmeninis strazdas #Merla blava #Merlo azul #Mierlă albastră #modrak śródziemnomorski #Modrokos #Monticola #Monticole bleu #Muscicapidae #Passeriformes #Passero solitario #Pušcavec #Roquero Solitario #sini-kivirästas #sinirastas #skalník modrý #Tusha blu #Vliegenvanger #Vliegenvangers #zangvogel #Zangvogels #Zilais akmeņstrazds #Zuid Spanje 2011 #Γαλαζοκότσυφας #Син скален (Модар) дрозд #Син скален дрозд #Синий каменный дрозд #Скеляр синій #Կապույտ քարակեռնեխ #צוקית בודדת #سمنة الصخور زرقاء #طرقه کبود #นกกระเบื้องผา #ሰማያዊ የቋጥኝ ጭሪ #イソヒヨドリ #蓝矶鸫