Balkankwikstaart

Kenmerken

De Balkankwikstaart is een ondersoort van de Gele Kwikstaart. Deze fraaie vogelsoort wordt ca. 16cm groot en heeft een kenmerkende zwarte kop. De buik is geel en de rug is groen. Het vrouwtje is een wat valere kopie van het mannetje en heeft een witte keel.

Biotoop

De balkankwikstaart komt voor in vochtige weilanden, en randen van moerassen waar hij ook broedt. Komt ook voor op akkers nabij sloten en rivieren.

Voorkomen

Deze soort is vrij talrijk in hun broedgebied. Ze broeden in het oosten van de Balkan tot aan de Kaspische zee ten zuiden van Turkije, Iran en Afghanistan. Hij overwintert in Centraal Afrika, van Nigeria naar Oeganda en Zuid Soedan.

Voedsel

Voornamelijk insecten, spinnen en ander ongewervelde.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Motacillidae (Piepers en kwikstaarten)
Geslacht: Motacilla
Soort: Motacilla flava

Ondersoorten

Motacilla flava Feldegg

Onderwerpen #Balkanboumantsje #Balkankwikstaart #Bergeronnette printanière des Balkans #Black-headed Wagtail #Gele Kwikstaart ssp feldegg #keltavästäräkki (alalaji feldegg) #Kucsmás billegető #kwikstaart #kwikstaarten #Lavandera Boyera Balcánica #Lesbos 2009 #Maskenschafstelze #motacilla #Motacillidae #mustpea-hänilane #Passeriformes #Pieper #piepers #Pliszka czarnogłowa #Western Yellow Wagtail ssp feldegg #zangvogel #Zangvogels #Желтая трясогузка ssp feldegg