Alpenheggenmus

Kenmerken

De Alpenheggenmus wordt 18 cm groot, iets groter dan de huismus. De keel is wit met kleine donkere vlekken (een duidelijk verschil met de heggenmus, die een blauwgrijze keel heeft), de flanken zijn roestkleurig gevlekt. Opvallend is de blauwachtige borst. De rug is bruingroen, evenals de borstrand en de onderstaart-dekveren. De geslachten zijn gelijk van uiterlijk.

Biotoop

Alpenheggenmussen komen voor op rotsachtige berghellingen onder de sneeuwgrens. In de winter daalt hij soms verder af en komt hij dichter bij de bewoonde wereld. De vogel is te vinden bij steenhopen en in weilanden.

Voorkomen

De soort komt voor in bergachtige gebieden in Spanje, Zuid-Frankrijk, Italië, de Balkan, de Alpen en de Karpaten en Azië, boven 1500 meter. In Nederland en België worden Alpenheggenmussen zelden waargenomen.

Voedsel

Zijn voedsel bestaat uit voornamelijk insecten en andere kleine dieren, maar eet ook zaden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse:    Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Prunellidae (Heggenmussen)
Geslacht: Prunella
Soort: Prunella collaris

Ondersoorten

P.c. collaris: van zuidwestelijk Europa tot Slovenië en de Karpaten, noordwestelijk Afrika.
P.c. subalpina: van Kroatië tot Bulgarije en Griekenland, Kreta en zuidwestelijk Turkije.
P.c. montana: van noordelijk en oostelijk Turkije tot de Kaukasus en Iran.
P.c. rufilata: van noordoostelijk Afghanistan en noordelijk Pakistan via de bergen van centraal Azië tot westelijk China.
P.c. whymperi: de westelijke Himalaya.
P.c. nipalensis: van de centrale en oostelijke Himalaya tot het zuidelijke deel van Centraal-China en noordelijk Myanmar.
P.c. tibetana: oostelijk Tibet.
P.c. erythropygia: van oostelijk Kazachstan en het zuidelijke deel van Centraal-Siberië tot noordoostelijk Siberië, Japan, Korea en noordoostelijk China.
P.c. fennelli: Taiwan.

Onderwerpen #Accenteur alpin #Acentor Alpino #Alpejernspurv #Alpenbraunelle #Alpenheggemus #Alpenheggenmus #Alpine Accentor #Alpinis erškėtžvirblis #Alpjärnsparv #alppirautiainen #Alpski popić #Alpu peļkājīte #Azulenta alpina #Berchgraupiper #Brumăriță de stâncă #Büyük dağbülbülü #Cercavores #Dredhuesi i alpeve #Ferreirinha-alpina #Havasi szürkebegy #Heggenmussen #Mägiraat #Passeriformes #Pevuska podhorni #Planinska pevka #planinski popić #Prunella #Prunella collaris #Prunellidae #Płochacz halny #Sordone #Turkije 2013 #Urðartítla #zangvogel #Zangvogels #Χιονοψάλτης #Альпийская завирушка #Пъстрогуша завирушка #Тинівка альпійська #Шареногуша завирушка #Ալպիական նրբագեղիկ #סתרי צוקים #صعوه کوهی #عصفور الشوك الصنوبري #イワヒバリ #领岩鹨