Steppekiekendief

Kenmerken

De Steppekiekendief is een typisch kiekendief, met lange vleugels die in een ondiepe V vormen in zijn lage vlucht over de velden. Het mannelijke en vrouwelijke verenkleed lijkt op die van andere Kiekendieven waardoor determinatie vaak lastig is, echter zijn er bepaalde kenmerken. Het mannetje is witachtig grijs boven en wit onder en heeft smalle zwarte vleugeltips. Hij verschilt van de Blauwe Kiekendief door het kleinere formaat, smallere vleugels, valere kleur en ander vleugeltip patroon. Ook mist hij de opvallend witte bovenstaartdekveren welke de Blauwe kiekendief wel heeft.

Het vrouwtje is bruin bovenop en heeft een witte stuit. Haar buik is vaal van kleur en heeft bruine strepen. Ze is het best te onderscheiden van de vrouwelijke Blauwe Kiekendief op basis van structuur. Ze is zeer vergelijkbaar met de vrouwelijke grauwe kiekendief, maar heeft donkerdere en uniformere secundaire (korter bovenste "arm" veren) aan de binnenzijde. De okselveren zijn donker welke bij een Grauwe Kiekendief nog duidelijk gebandeerd zijn. Juveniele vogels zijn te determineren op basis van hun lichte halsring die geaccentueerd wordt door de donkere veren aan de buitenzijde er omheen op de flanken. De steppekiekendief wordt 40-50 cm lang en heeft een spanwijdte van 0,97 tot 1,18 m.

Biotoop

Het leefgebied bestaat uit open landschappen zoals halfwoestijnen, steppe of extensief gebruikt agrarisch landschap met verspreid boomgroepen en waterlopen. In het noorden van het verspreidingsgebied ook te vinden in het overgangsgebied met de toendra, net op de boomgrens.

Voorkomen

Hij broedt in de zuidelijke delen van Oost-Europa en Centraal-Azië, en overwintert voornamelijk in India, Zuidoost-Azië en Afrika. Het is een zeer zeldzame zwerver in West-Europa en Groot-Brittannië.

Voedsel

Steppe kiekendieven jagen op kleine zoogdieren, hagedissen en vogels. Ze verrassen hun prooi als ze laag over velden en heide scheren.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse:    Aves (Vogels)
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae (Havikachtigen)
Geslacht: Circus
Soort: Circus macrourus

Onderwerpen #Accipitridae #Accipitriformes #Aguilucho Papialbo #Albanella pallida #arosuohaukka #Arpella pàl-lida russa #Bozkır delicesi #Busard pâle #Błotniak stepowy #circus #Circus macrourus #Erete alb #Fakó rétihéja #Fölheiðir #garastes līja #Havikachtigen #kiekendief #Moták stepni #Pale Harrier #Pallid Harrier #roofvogel #Shqipja e stepave #Stäpphök #Stepi-loorkull #Stepinė lingė #Steppehauk #Steppehoanskrobber #Steppehøg #Steppekiekendief #Steppenweihe #Stepska Eja #Stepski lunj #Tartaraña de papo branco #Tartaranhão-de-peito-branco #Turkije 2013 #Witborspaddavreter #Witborsvleivalk #Στεπόκιρκος #Лунь степовий #Степен блатар #Степной лунь #Степска еја #Стэпавы лунь #Տափաստանային մկնաճուռակ #זרון שדות #سنقر سفیدเหยี่ยวทุ่งสีจาง #مرزة بغثاء مرزة باهتة #მდელოს ძელქორი #ウスハイイロチュウヒ #草原鹞