Sprinkhaanzanger

Kenmerken

Kleine gestreepte vogel, meestal moeilijk te spotten. De kop en rug zijn bruin, met zwarte strepen. Hij heeft een vage wenkbrauwstreep. Vaag witte buikstreek en de borst vaak fijn gestreept. De staart is breed en afgerond.

Biotoop

Moeras / water / riet gebieden, en dichtbegroeide gebieden van struikgewas en heide. De Sprinkhaanzanger leeft laag boven en op de grond, en zingt vaak vanaf een lage positie in de dicht begroeide vegetatie.

Voorkomen

De Sprinkhaanzanger is in Nederland een zomergast en broedt hier.  Hij broedt in een groot deel van gematigd Europa en West-Azië. Hij migreert in de winter naar Noord- en West-Afrika.

Voedsel

Larven, spinnen en overige ongewervelde.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Locustellidae
Geslacht: Locustella
Soort: Locustella naevia

Ondersoorten

L.n. naevia: van Europa tot westelijk Europees Rusland en Oekraïne.
L.n. straminea: oostelijk Europees Rusland tot zuidwestelijk Siberië, oostelijk Kazachstan en noordwestelijk China.
L.n. obscurior: oostelijk Turkije en de Kaukasus.
L.n. mongolica: oostelijk Kazachstan, het zuidelijke deel van Centraal-Siberië en westelijk Mongolië.

Onderwerpen #Boscaler pintat gros #Buscarla Pintoja #Çekirge kamışçını #Common Grasshopper Warbler #Cvrcic tršcar #Cvrcilka zelená #Engisöngvari #Feldschwirl #Felosa-malhada #Folosa manchada #Forapaglie macchiettato #Gräshoppsångare #Greluşel pătat #Gresshoppesanger #Græshoppesanger #Imerke #Kobiličar #locustella #Locustelle tachetée #locustellidae #Maashorst #Margasis žiogelis #Nederland #Passeriformes #pensassirkkalintu #Pjegavi Cvrčić #Réti tücsökmadár #Sprinkhaanzanger #Świerszczak zwyczajny #Võsa-ritsiklind #zangvogel #Zangvogels #Θαμνοτριλιστής #Звычайны цвыркун #Кобилочка-цвіркун #Обыкновенный сверчок #Полски цвркотник #Полски цвъркач #Սովորական ճռիկահավ #חרגולן מנומר #سسک راه‌راه #هازجة الجندب #ヤチセンニュウ #黑斑蝗莺