Rode Rotslijster

Kenmerken

De Rode Rotslijster is een middelgrote, maar gedrongen vogel van 17 tot 20 cm in lengte. Het mannetje is onmiskenbaar, met zijn blauwgrijze kop, oranje buik en oranje buitenste staartveren. Verder heeft hij donker bruine vleugels en een witte achterkant (rug). Vrouwtjes en onvolwassen zijn veel minder opvallend, met donker bruine getekende bovendelen en bleek bruin geschubde buik. De buitenste staartveren zijn roodachtig, net als de mannelijke vorm.

Biotoop

Deze soort broedt in de open droge heuvelachtige gebieden, meestal boven 1500 m.

Voorkomen

De Rode Rotslijster broedt in Zuid-Europa, door Centraal-Azië naar het noorden van China. Deze soort is sterk migrerend, alle populaties overwinteren in Afrika ten zuiden van de Sahara. Het is een zeldzame bezoeker van Noord-Europa. Deze vogel staat ernstig onder druk door vernietiging van zijn biotoop en is momenteel een bedreigde vogelsoort.

Voedsel

Het is een omnivoor en eet een breed scala aan insekten, bessen en kleine reptielen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse:    Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Muscicapidae (Vliegenvangers)
Geslacht: Monticola
Soort: Monticola saxatilis

Onderwerpen #Amerikaanse zanger #Codirossone #Common Rock Thrush #drozd kamenjar #kivikkorastas #Kivirästas #Kövirigó #Margasis akmeninis strazdas #Melro-das-rochas #Merla roquera #Merlo rubio #Mierlă de piatră #Monticola #Monticola saxatilis #Monticole de roche #Muscicapidae #Nagórnik zwyczajny #Passeriformes #Raibais akmeņstrazds #Rauðþröstungur #Reade Rotslyster #Rode Rotslijster #Roquero Rojo #Rufous-tailed Rock Thrush #Skalnik zpevny #Slegur #Steinrötel #Steintrost #Stendrossel #Stentrast #Taşkızılı #Turkije 2013 #Tusha bishtkuqe #Vliegenvangers #zangvogel #Πυροκότσυφας #Дрозд камењар #Пестрый каменный дрозд #Пъстър скален дрозд #Скеляр строкатий #Խայտաբղետ քարակեռնեխ #צוקית חכלילית #سمنة الصخور #طرقه کوهی #ተራው የቋጥኝ ጭሪ #コシジロイソヒヨドリ #白背矶鸫