Moabmus

Kenmerken

De Moabmus wordt ca. 12-13cm groot. Het mannetje heeft een grijze kruin, achter de nek en wangen, en een kleine zwarte keel met gele nekflanken. Opvallend is zijn witte oogstreep. De vleugels zijn zwart met roodachtig bruin, en de buik zijn grijs-wit. Overige delen zijn grijs. Het vrouwtje lijkt op een klein Huismus, met een bruine rug, grijzig hoofd en vaalwitte onderzijde. Ze is bleker en kleiner van vorm, en heeft soms geel op de halsflanken.

Biotoop

Hij broedt in droge laaglanden met een aantal struiken waaronder tamarisk, en vaak in de omgeving van water.

Voorkomen

De Moabmus is een broedvogel rond de rivier de Jordaan, de Dode Zee, en in Irak, Iran en het westen van Afghanistan. Wij vonden deze vogels in Turkije nabij de Sirische grens.

Voedsel

Deze soort foerageeert hoofdzakelijk op zaden net als andere mussen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Passeridae (Mussen en sneeuwvinken)
Geslacht: Montifringilla
Soort: Montifringilla nivalis

Ondersoorten

P.m. moabiticus: Israël en Jordanië.
P.m. mesopotamicus: van zuidelijk Turkije en noordelijk Syrië tot zuidwestelijk Iran en Irak.
P.m. yatii: zuidoostelijk Iran en zuidwestelijk Afghanistan.

Onderwerpen #Dead Sea Sparrow #Dødehavsspurv #Geltonskruostis žvirblis #Gorrión del Mar Muerto #Krūmāju zvirbulis #Küçük serçe #Moabmus #Moabsperling #Moineau de la mer Morte #montifringilla #Montifringilla nivalis #Mussen #Palestinski vrabec #Pardal del mar Mort #Pardal do Levante #Passera del Mar Morto #Passeridae #Passeriformes #Sneeuwvinken #tamariskivarblane #tamariskivarpunen #Tamarisksparv #Tamariskspurv #Tamariszkuszveréb #Turkije 2013 #vrabec moabský #Wróbel palestyński #zangvogel #Zangvogels #Þyrnispör #Μεσανατολικός Σπουργίτης #Мессопотамский воробей #דרור ירדן #عصفور البحر الميت #گنجشک رودخانه‌ای #ペルシァスズメ #死海麻雀