Blauwe Vink

Kenmerken

Deze Blauwe Vink is alleen te vinden in de hooglanden van de eilanden Tenerife en Gran Canaria. Hij heeft twee ondersoorten, F. t. tydea van Tenerife en F. t. polatzeki van Gran Canaria. Op de foto's zijn de vinken van Tenerife te zien. Blauwe Vinken lijken op gewone Vinken maar zijn duidelijk groter, en hebben een dikkere snavel. Ze zijn karakteristiek meer egaal in hun verenkleed kleur, en ze missen een donkere muts. Vrouwtjes zijn saai grijs-bruin, en kan worden onderscheiden van Vinken door hun zwakkere vleugel strepen. Mannetjes in broedkleed zijn onmiskenbaar, met het gelijkmatig grotendeels blauwe verenkleed en een grijze snavel.

Biotoop

Zijn primaire habitat bestaat uit de bergbossen. Hier komt hij het meest voor in naaldbos gebieden met dichte begroeiing, maar hij wordt ook gezien in Laurier- en Dennenbos, boom-heide en struikgewassen waar ze foerageren. Hun leefgebied ligt rond de 1100-2000 meter hoogte maar zal afdalen bij slecht weer.

Voorkomen

De Blauwe Vink is endemisch op de eilanden Tenerife en Gran Canaria van de Spaanse Canarische Eilanden. Deze vogel is het natuurlijke symbool van het eiland Tenerife.

Voedsel

Blauwe Vinken eten voornamelijk Canarische Den zaden maar de juveniele vogels worden uitgebreid gevoed met insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Fringillidae (Vinkachtigen)
Geslacht: Fringilla
Soort: Fringilla teydea

Onderwerpen #Aves #Birds of the Canary Islands #Blå bofink #Blå Bogfinke #Blåfink #Blauwe Vink #Blekfinka #Blue Chaffinch #Canarische Eilanden #Fringilidae #Fringilla #Fringilla teydea #Fringuello delle Canarie #kanarianpeippo #Kanarski ščinkavec #Kék pinty #Mavi ispinoz #Melsvasis kikilisTenerife Blue Chaffinch #Passeriformes #pěnkava kanárská #Pinsà blau #Pinson bleu #Pinzón Azul #sinivint #Teides žubīte #Tenerife 2012 #Tentilhão-azul #Teydefinch #Teydefink #Vink #vinkachtigen #zangvogel #Zangvogels #zięba modra #Zilā žubīte #Голубой зяблик #カナリーアオアトリ #蓝燕雀