Bergkalanderleeuwerik

Kenmerken

Dit is een grote robuuste leeuwerik en wordt 16-18 cm in lengte. Het is een onopvallende soort op de grond door zijn verenkleed welke vooral bestaat uit gestreept grijs bovendelen en wit onderdelen. Hij heeft twee kleine zwarte vlekken op de borst flanken. Tijdens de vlucht toont hij zijn korte brede lichtgrijze vleugels en een korte staart met een witte staartpunt. De vleugel en de staart patronen zijn kenmerkend ten opzichte van de Kalanderleeuwerik welke in vlucht een meer donkere onderzijde vertoond met lichte vleugelranden.

Biotoop

Dit is een vogel van steenachtige semi-woestijn en liefhebber van de grotere hoogtes.

Voorkomen

De Bergkalanderleeuwerik broedt in warme gematigde landen oostwaarts van Turkije tot in Centraal-Azië. De Bergkalanderleeuwerik migreert na het broedseizoen en overwintert in het noordoosten van Afrika, sterk in het Midden-Oosten naar Pakistan, India en Tibet. Het is een zeer zeldzame zwerver naar West-Europa.

Voedsel

Zijn voedsel bestaat uit insecten en zaden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Alaudidae (Leeuweriken)
Geslacht: Melanocorypha
Soort: Melanocorypha bimaculata

Ondersoorten

M.b. bimaculata: oostelijk Turkije, Transkaukasië en noordelijk Iran.
M.b. rufescens: centraal en zuidelijk Turkije, westelijk Syrië, Libanon en Irak.
M.b. torquata: noordoostelijk Iran, Kazachstan en Afghanistan.

Onderwerpen #Alouette monticole #Aluadidae #Asiatisk kalanderlärka #Bergkalanderleeuwerik #Bergkalanderlerche #Bimaculated Lark #Calandra asiatica #Calàndria bimaculada #Calhandra-bastarda #Divpunktu cīrulis #Dvidėmis stepinis vieversys #Fjellkalanderlerke #Gorski kalander #Hegyi kalandrapacsirta #kalandra dvouskvrnná #kalandra dwuplamista #Küçük boğmaklı toygar #leeuwerik #Leeuweriken #Melanocorypha #Melanocorypha bimaculata #Misturlævirki #nõlva-stepilõoke #Passeriformes #Turkije 2013 #ylänkökiuru #zangvogel #Zangvogels #Østlig Kalanderlærke #Στεπογαλιάντρα #Двупятнистый жаворонок #Երկբծավոր արտույտ #עפרוני פסגות #قنبرة الشرق كبيرة #چکاوک طوقی #クビワコウテンシ #二斑百灵