Witgat

Kenmerken

Het Witgat is een vrij kleine steltloper met een donker groenbruin bovendeel en vleugels, grijzige kop en borst en witte buik en anaalstreek. Het donkere bovendeel is bedekt met witte stippen met verschillende grootte, met maximale grootte tijdens het broedseizoen en minimale grootte tijdens de winter en bij juveniele vogels. De poten en korte snavel zijn beide donker groen. De witgat is opvallend en karakteristiek tijdens de vlucht. Zijn vleugels zijn donker van boven en onder en heeft een helder witte romp. De donkere ondervleugel is het meest opvallende verschil met de bosruiter.

Biotoop

Het Witgatje leeft in moerasgebieden in het binnenland. Hij broedt in bomen en maakt graag gebruik van oude nesten. Tijdens de winter migreert hij naar het zuiden.

Voorkomen

De Witgat broedt in noordelijk Europa en Azië. Hij overwintert in Zuid-Europa en Azië en tropisch Afrika.

Voedsel

Zijn voedsel bestaat uit kleine ongewervelden die hij uit de modder vist aan de randen van poelen en meren.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Scolopacidae (Strandlopers en snippen)
Geslacht: Tringa
Soort: Tringa ochropus

Onderwerpen #Andarríos Grande #Bilurico alinegro #Brastinis tilvikas #Charadriiformes #Chevalier culblanc #Crnokrila PrutkaШарена тринга #Erdei cankó #Fluierar de zăvoi #Green Sandpiper #metsäviklo #Metstilder #Meža tilbīte #Nederland #Noord Holland #Pássaro-bique-bique #Pikasti martinec #Piro piro culbianco #prudnik pijukavac #Qyrylyku këmbëpërhimë #Samotnik #Scolopacidae #Skogsnipe #Skogssnäppa #snip #snippen #steltloper #Steltloperachtigen #Strandloper #strandlopers #Svaleklire #titilbis #tringa #Trjástelkur #Vodous kropenaty #Waldwasserläufer #Witgat #Witgatruiter #Wytgattsjirk #Xivita #Yeşil düdükçün #Δασότρυγγας #Голям горски водобегач #Коловодник лісовий #Кулік-чарняк #Черныш #Սևուկ կտցար #ביצנית שחורת כנף #آبچلیک تک‌زی #طيطوي أخضر #นกชายเลนเขียว #შავი მენაპირე #ጥቁር የወንዝ ፉፉዬ #クサシギ #白腰草鹬