Waterspreeuw

Kenmerken

De Waterspreeuw is ongeveer 18 centimeter groot en heeft een ronde en korte staart. Het hoofd van de volwassen is bruin, de rug lei-grijs zwart gevlekt en de vleugels en staart zijn bruin. De keel en het bovenste gedeelte van de borst is wit, gevolgd door een kastanjekleurige band die in zwart overgaat op de buik en flanken. De snavel is bijna zwart, de poten en irissen bruin. Ondersoort C.c. cinclus heeft een zwarte buik band.  De voorgenoemde ondersoort C.C. cinclus (in Verenigd Koningrijk Black-bellied Beer genaamd) broedt in Noord-Europa en migreert naar mildere regio's in de winter. Deze soort kan ook in Nederland overwinteren. De jongen zijn grijsbruin en hebben geen kastanje band.

Biotoop

De Waterspreeuw is nauw verbonden met snel stromende rivieren en beken of meren waarin waterstromen uitkomen. Vaak zitten ze met haar korte staart opgeheven op de rotsen in of nabij de waterstroom. Springen het water in om al onderwater zwemmende voedsel te vangen.

Voorkomen

De Waterspreeuw is een in het water levende zangvogel vogel welke leeft in Europa, het Midden-Oosten, Centraal-Azië en het Indische subcontinent. De soort is verdeeld in verschillende ondersoorten, voornamelijk gebaseerd op kleurverschillen welke vooral op de borstband gebaseerd zijn. De Waterspreeuw is in Noorwegen de nationale vogel.

Voedsel

Zijn voedsel bestaat meestal uit in het water levende ongewervelde zoals Caddis wormen,  insecten larven, kevers,  en andere zoetwater weekdieren. Ook kleine vissen staan op het menu. Zijn favoriete maal zijn de kleine schaaldieren Gammarus. Hij jaagt ook op de rivierbanken en rotsen op zoek naar boven water levende ongewervelden.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Cinclidae (Waterspreeuwen)
Geslacht: Cinclus
Soort: Cinclus cinclus

Ondersoorten

C.c. aquaticus (Roodbuikwaterspreeuw): Komt voor in Centraal- en Zuid-Europa.
C.c. cashmeriensis: Komt voor in de Himalaya tussen Kasjmir en Sikkim.
C.c. caucasicus: Broedt in het Kaukasusgebergte, Turkije en het noorden van Iran.
C.c. cinclus (Zwartbuikwaterspreeuw): Broedt in Centraal-Frankrijk, het noordwesten van Spanje, Corsica, Sardinië, Fennoscandinavië en de Russische Oblast Kaliningrad.
C.c. gularis (Britse Roodbuikwaterspreeuw): Komt voor in het midden en zuiden van Schotland, het midden en westen van Engeland, Wales en de Orkney-eilanden.
C.c. hibernicus: Komt voor in Ierland, de Buiten-Hebriden en het westen van Schotland.
C.c. leucogaster: Komt voor in de gebergten van Centraal-Azië.
C.c. minor: Komt voor in het Atlasgebergte.
C.c. olympicus: Was endemisch in Cyprus en is sinds 1945 uitgestorven.
C.c. persicus: Komt voor in het Zagrosgebergte en Bakhtiarigebergte van Iran.
C.c. przewalskii: Komt voor in het noorden van Bhutan en het westen van China (Tibet, Sichuan en Gansu).
C.c. rufiventris: Komt voor in het Anti-Libanongebergte.
C.c. uralensis: Komt voor in het Oeralgebergte.

Onderwerpen #Bulgarije 2011 #Cincle plongeur #Cinclidae #Cinclus #Derekuşu #Dipper #Europeisk Strömstare #Fossbúi #Fossekall #koskikara #Luxemburg 2016 #Mëllenjë ujit #Melro-d água #Merla d'aigua #Merlo acquaiolo #Merlo rieiro #Mirlo Acuático Europeo #Passeriformes #Pescărel negru #Pluszcz zwyczajny #povodni kos #Skorec vodni #Vandeninis strazdas #Vandstær #Vesipapp #Vízirigó #vodenkos #Wasseramsel #Waterspreeuw #Waterspreeuwen #White-throated Dipper #Zangvogels #Νεροκότσυφας #Аляпка #Воден кос #Гурлю #Оляпка #Пронурок #Ջրաճնճղուկ #زیرآبروک #شحرور الماء #ჩვეულებრივი წყლის შაშვი #ムナジロカワガラス #河乌