Waterhoen

Kenmerken

Waterhoentjes zijn donker van kleur met een rode snavel en een schild op het voorhoofd. De punt van de snavel is geel van kleur. In tegenstelling tot meerkoeten beschikken ze niet over zwemvliespoten. Ze foerageren dan ook regelmatig op de oever. Grote is ca. 34 cm.

Biotoop

Zoetwater meren, rivieren, kanalen en plassen. Foerageert zwemmend,  lopend over de leliebladeren of in de weilanden.

Voorkomen

Broedvogel en standvogel in Nederland en België. Hij komt voor in gematigd Europa tot in Azië en delen van Zuidelijk Afrika.

Voedsel

Plantaardig voedsel en insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Gruiformes (Kraanvogelachtigen)
Familie: Rallidae (Rallen)
Geslacht: Gallinula
Soort: Gallinula chloropus

Ondersoorten

G.c. chloropus: Europa en noordelijk Afrika tot Japan en Zuidoost-Azië.
G.c. meridionalis: Afrika bezuiden de Sahara en Sint-Helena.
G.c. pyrrhorrhoa: Madagaskar, Réunion, Mauritius en de Comoren.
G.c. orientalis: de Seychellen, Andamanen, Malakka, Indonesië en Filipijnen.
G.c. guami: de noordelijke Marianen.

Onderwerpen #barska kok #Common Moorhen #Găinuşă de baltă #Galiñola #Gallinella d'acqua #Gallinula #Gallinule poule d'eau #Grootwaterhoender #Gruiformes #Grønbenet Rørhøne #Kokoszka zwyczajna #Kraanvogelachtige #Kraanvogelachtigen #liejukana #Mlakuša #Nederland #Nendrinė vištelė #Polla d'aigua #Pula e ujit #Ral #Rallen #Rallidae #Reidhintsje #RörhönaGalinha-de-água #Saztavuğu #Sint Oedenrode #Sivhøne #Slipka zelenonohá #Su fərəsi #Tait #Teichhuhn #ūdensvistiņa #Vízityúk #Waterhoen #Zelenonoga tukalica #Νερόκοτα #Зеленоножка #КамышницаGallineta Común #Курочка водяна #Црвеноклуна кокошка #Եղեգնահավ #סופית #دجاجة الماء #چنگر نوک‌سرخ #นกอีล้ำ #ლერწმის ქათამურა #የውሃ ጫጩት #バン #紅冠水雞