Scholekster

Kenmerken

De Scholekster  is een vrij stevig gebouwde, zwart-witte steltloper die algemeen in het binnenland kan worden aangetroffen. De grootste aantallen bevinden zich in het noorden en westen van Nederland. Hij heeft een fel oranje snavel, en rode ogen. Leuk is om te weten dat deze vogels 30 jaar oud kunnen worden. Grote ca. 43 cm.

Biotoop

Over het algemeen aan de zeekust, maar ook in het binnenland in weilanden en op akkers. Wordt zelfs broedend op platte daken gezien. Ze leven in Europa en Azië.

Voorkomen

Algemene standvogel, broedvogel en sommige migreren. Het is de meest voorkomende van de Scholekster soorten, met drie ondersoorten broedt hij in West-Europa, Centraal-Eurazië, Kamtsjatka, China en de westkust van Korea.

Voedsel

Boort naar schelpdieren, maar eet ook krabben, wormen en soms insecten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Haematopodidae (Scholeksters)
Geslacht: Haematopus
Soort: Haematopus ostralegus

Ondersoorten

H.o. ostralegus: Europa en in het westen van Rusland.
H.o. longipes: oosten en zuiden van Rusland.
H.o. osculans: oosten van Azië.

Onderwerpen #(Ευρωπαϊκός) Στρειδοφάγος #Austernfischer #Beccaccia di mare #Bonttobie #Charadriiformes #Csigaforgató #Eurasian Oystercatcher #Gabita #Garsa de mar #Haematopodidae #Haematopus #Huîtrier pie #Jūras žagata #Jūršarkė #Laraska e detit #meriharakka #Merisk #Nederland #Ostraceiro #Ostrero Euroasiático #Oštrigar #Ostrygojad zwyczajny #Poyrazkuşu #šareni oštrigar #Scholekster #Scholeksters #Scoicar #Školjkarica #steltloper #Steltloperachtigen #Strandskade #Strandskata #Strânljip #Tjaldur #Tjeld #Ustricnik velky #Zeeland #Властелица остригер #Крывок #Кулик-сорока #Стридояд #Կտցար կաչաղակ #שלצדף #آكل المحار #صدف‌خوار #ზღვის კაჭკაჭი #ミヤコドリ #蛎鹬