Ransuil

Kenmerken

De Ransuil wordt ongeveer 36cm groot. Het is een lichtbruine uil met donkere bruine bestreping. De ogen zijn oranje, en opvallend zijn de oorpluimen.

Biotoop

In uiteenlopende beboste streken, zelfs in monotoon naaldbos, maar meestal niet in gebergte. Jaagt in gebieden met lage vegetatie, zoals moerassen, weilanden, en akkers.

Voorkomen

Algemene standvogel in Nederland, het is een nachtdier, maar kan ook overdag jagend gezien worden. In de winter groeperen ze samen, en kan dan in kale bomen of naaldbomen gevonden worden in groepen van zelfs 30 stuks. Maar wegens de goede camouflage kleuren zijn dan ook nog moeilijk te vinden. Hij komt voor in geheel Europa met uitzondering van Ijsland.

Voedsel

De Ransuil leeft van de woelmuis, maar kan ook op kleine zangvogels jagen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Strigiformes (Uilen)
Familie: Strigidae (Uilen)
Geslacht: Asio
Soort: Asio otus

Ondersoorten

A.o. otus: Europa, Azië en noordelijk Afrika.
A.o. canariensis: de Canarische Eilanden.
A.o. tuftsi: van westelijk Canada tot noordelijk Mexico.
A.o. wilsonianus: van het zuidelijke deel van Centraal-en zuidoostelijk Canada tot de zuidelijk-centrale en oostelijke Verenigde Staten.

Onderwerpen #'s Gravenmoer #Asio #Ausainā pūce #Bufi veshëgjatë #Bufo pequeno #Búho Chico #Ciuf de pădure #Erdei fülesbagoly #Eyrugla #Genderingen #Gufo comune #Hibou moyen-duc #Hoarnûle #Hornuggla #Hornugle #Kalous usaty #Kõrvukräts #Kulaklı orman baykuşu #Long-eared Owl #Maashorst #Mala uharica #Mala Ušara #Mažasis apuokas #Mussol banyut #Nederland #Ransuil #sarvipöllö #Skovhornugle #Sowa uszata #strigidae #Strigiformes #uil #uilen #Waldohreule #Νανόμπουφος #Вушатая сава #Горска ушата сова #Сова вухата #Ушастая сова #Шумски ушест був #Ականջավոր բու #ינשוף עצים #بومة قرناء البومة الأذناء #جغد گوش‌دراز #ყურებიანი ბუ #トラフズク #长耳鸮