Paapje

Kenmerken

Het Paapje is prachtig vogeltje wat veel weg heeft van de roodborsttapuit. Hij wordt ca 12 cm groot. Het mannetje heeft een oranje borst, en lichte buik. Hij heeft een bruinzwarte kop met een witte streep boven het oog en een witte baard en snor. De vleugels zijn bruin. Het vrouwtje ziet er hetzelfde uit, maar is minder getekend op de kop.

Biotoop

Het Paapje leeft op open gebieden zoals akkers, weilanden en droge moerassen. Hij zit dan vaak op uitkijkposten zoals braamstruiken en houtwallen. Hij nestelt op de grond tussen dichte vegetatie.

Voorkomen

Het is een echt Europees vogeltje maar komt voor tot in Azië.

Voedsel

Voornamelijk insecten, maar eet ook zaden. Hij vliegt vanaf zijn uitkijkpost naar de grond om zijn prooi te pakken, maar kan ook insecten uit de lucht grijpen.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Muscicapidae (Vliegenvangers)
Onderfamilie: Saxicolinae
Geslacht: Saxicola
Soort: Saxicola rubetra

Onderwerpen #Bitxac rogenc #Brambornicek hnedy #Braunkehlchen #Buskskvätta #Buskskvett #Bynkefugl #Cartaxo-nortenho #Çayır taşkuşu #Ceku vetullbardhë #Europese bontrokkie #Kadakatäks #Mărăcinar mare #Muscicapidae #Paap #Paapje #Paapke #Paprastoji kiauliukė #Passeriformes #pensastasku #Pokląskwa #Repaljščica #Rozsdás csuk #Saxicola #saxicolinae #Smeđoglavi Batić #Spanje 2008 #Stiaccino #Tarabilla Norteña #Tarier des prés #Vallskvetta #Vliegenvanger #Vliegenvangers #Whinchat #zangvogel #Zangvogels #Καστανολαίμης #Лугавы ерчык #Луговой чекан #Ръждивогушо ливадарче #Трав янка лучна #Црвеногушо (Обично) ливадарче #Մարգագետնային չքչքան #דוחל חום גרון #قليعي #マミジロノビタキ #草原石鵖