Kuifeend

Kenmerken

De kuifeend heeft zijn naam te danken aan zijn gebogen kuif aan de achterzijde van zijn kop. Het mannetje is zwart met witte flanken. De kop laat een paarse gloed zien als de zon er op schijnt. Het vrouwtje is bruin van kleur. Beide hebben gele ogen en een blauwgrijze snavel met zwarte punt.

Biotoop

Waterrijke gebieden met laag water zoals meren en plassen. Langs deze plassen dient er voldoende beschutting te zijn om te kunnen broeden.

Voorkomen

De kuifeend kwam van oorsprong alleen voor in het noorden van Europa en Azië. Het broedgebied is nu uitgebreid tot in centraal en west Europa.

Voedsel

De kuifeend eet vooral waterdieren zoals schelpjes, algen en slakjes, maar eet ook waterplanten.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Anseriformes
Familie: Anatidae (Zwanen, ganzen en eenden)
Geslacht: Aythya
Soort: Aythya fuligula

Onderwerpen #Anatidae #Anseriformes #aythya #Cekulpīle #Čopasta črnica #ćubasta patka #Czernica #Eendachtige #eendachtigen #eenden #eendvogels #Fuligule morillon #ganzen #Kontyos réce #Krunata Patka #Kuifeend #Kuifkopeend #Kuoduotoji antis #Kəkilli dalğıc #Morell de plomall #Moretta #Nederland #Oostvaardersplassen #Pato cristado #Polák chocholacka #Porrón Moñudo #Rață moțată #Reiherente #Rosa laramane me çafkë #Skúfönd #Tepeli patka #Toppand #Troldand #Tûfein #Tufted Duck #tukkasotka #Tuttvart #Vigg #Zarro-negrinha #Zwanen #Μαυροκέφαλη Πάπια #Хохлатая чернеть #Цуцулеста потопница #Черна качулата потапница #Чернь чубата #Чубаты нырок #Փուփուլավոր սուզաբադ #צולל מצויץ #أبو خصلة الزرق الأسود #اردک سیاه‌کاکل #เป็ดเปีย #ქოჩორა ყკინთია #ባለ ቁንጮ ዳክዬ #キンクロハジロ #凤头潜鸭